Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Matáv az újszülöttek szűrővizsgálatát támogatja

Laptop

A Matáv az újszülöttek szűrővizsgálatát támogatja

A Szívhang Gyermekalapítvány a Matávhoz fordult segítségért a vizsgálatokhoz szükséges tesztanyagok beszerzéséhez.

“A Matáv hozzáad” program 2 millió forintos támogatásban részesítette a Szívhang Gyermekalapítványt. Az adományból az Alapítvány a Budai Gyerekkórház által végzett anyagcsere szűrővizsgálatok modernizálását tette lehetővé. A kezeletlen veleszületett anyagcsere betegségek súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezetnek. Ezek megelőzésére a tömegszűrés során az újszülöttek kivizsgálását és kezelését azonnal megkezdik és egész életen át folytatják.

Az anyagcsere szűrővizsgálatok évtizedek óta alkalmazott módszerét gyorsabb és pontosabb technikával váltották fel a kezelés mielőbbi megkezdésének érdekében. Az új módszerre való átállás többletköltségekkel járt. A Szívhang Gyermekalapítvány a Matávhoz fordult segítségért a vizsgálatokhoz szükséges tesztanyagok beszerzéséhez. Az Alapítvány a gyermekegészségügyi intézmények támogatását tekinti fő feladatának. Célja a gyógyítás feltételeinek javítása, a nehéz helyzetben levő szociális intézmények, illetve magánszemélyek segítése.

„A Szívhang Gyermekalapítvány céljai megegyeznek a Matáv társadalmi szerepvállalás programjában megfogalmazott hosszú távú célkitűzésekkel. Számunkra is kiemelt fontosságú adományozási területnek számít a felnövekvő nemzedék, a gyermekek egészségügyi és szociális problémáinak kezelése. Ráadásul az újszülött tömegszűrés mindenkit érint Magyarországon, így valóban olyan területen tudtunk segítséget nyújtani, amely az egész társadalom érdekeit szolgálja.” – indokolta “A Matáv hozzáad” program Kuratóriumának döntését a program vezetője, Szabó Gyula.

Minden Magyarországon megszületett újszülöttől öt napos korban vért vesznek. A szűrés célja, hogy időben észleljék ezeket a betegségeket, melyek kezeletlenül súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezetnek (például szellemi visszamaradottság, mozgáskoordináció zavara, viselkedészavarok, vaksághoz vezető szemlencsehomály). A beteg újszülöttek kivizsgálását és kezelését azonnal megkezdik és egész életen át folytatják. Ez a feltétele annak, hogy ezekkel a krónikus problémákkal született gyermekek a felnőtt társadalom teljes értékű tagjai legyenek. „A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy egy jól működő rendszer esetén a szűrés és prevenció olcsóbb, mint a betegek mindenkori kezelése. A szűrőrendszer létjogosultságához nem fér kétség; bebizonyította, hogy a kiszűrt gyermekek optimális kezelése valóban igen eredményes.” – mondta az adomány átvétele kapcsán a hazai szűrővizsgálatok mintegy felét végző Budai Gyerekkórház főigazgatója, dr. Blatniczky László.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés