Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hulladék koordináló szervezetek összefogása

Laptop

Hulladék koordináló szervezetek összefogása

Az IVSZ és az Öko-Pannon Kht. szerződésével jobban érvényesülnek a környezetvédelmi szempontok az elektronikai hulladékok kezelése során.

A következő évtől – a csomagolási hulladékokhoz hasonlóan – az elektromos és elektronikai hulladékok kezelése is a gyártók, illetve importőrök feladata lesz. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége az e-WM Csoporttal együttműködve már az elektronikai hulladékok kezelését végző szervezet felállítását készíti elő. A leghatékonyabb környezetbarát hulladék-kezelési folyamatok megtalálása és bevezetése érdekében az IVSZ együttműködési megállapodást írt alá a legnagyobb magyar csomagolási hulladék koordináló szervezettel, az Öko-Pannon Kht.-vel.

Az Európai Unió szabályozásnak megfelelően, 2005-től a gyártó és importőr cégeknek kell gondoskodniuk a hulladékok begyűjtéséről, újrahasznosításáról, illetve ártalmatlanításáról. A feladat igen összetett és nem illeszkedik a kötelezettek alaptevékenységéhez, ezért a törvény adta lehetőséggel élve legtöbben már most közös megoldásban, egy költséghatékony koordináló szervezet létrehozásában gondolkoznak.

A jó példáért nem kell a szomszédba menni
Ez a modell már évek óta megbízhatóan működik a csomagolási hulladékok esetében, ahol a piac meghatározó cégei létrehozták az Öko-Pannon Kht-t. Az azóta országos hálózattal rendelkező szervezetnek mára 1.200 tagja van. Az Öko-Pannonnak, mint a legnagyobb ilyen csoportosulásnak sikerült teljesítenie az előírt kvótákat, minimalizálni a feldolgozás költségeit, tagjai pedig a hulladékarányos éves díj befizetése ellenében mentesülnek a kezelés feladatai alól, beleértve az adminisztratív terheket is.

Az IVSZ korán felismerte, hogy az elektromos és elektronikai hulladékok kezelése is igen komoly költséget jelent az infokommunikációs és elektronikai szektor számára, ezért a független szakértőkből álló e-WM Csoporttal együttműködve felvette a kapcsolatot a legjelentősebb elektronikai gyártókkal és importőrökkel. A koordináló szervezet létrehozása iránt – mint az várható volt – igen nagy az érdeklődés, amelyet tovább erősített az EU direktívával párhuzamosan bevezetni kívánt hazai termékdíj szabályozás is. A tervezet a napokban jelent meg, és jól látható, hogy az előírt magas begyűjtési, újrahasznosítási kvótákat egy cég egyedül szinte képtelen teljesíteni.

Az eddigi tapasztalatok segítik a jól működő szervezet felállítását
A problémák tehát mindkét esetben hasonlóak, ezért döntött úgy a két eltérő hulladékfajtákkal foglalkozó szervezet, hogy Magyarországon elsőként köt együttműködési megállapodást. A megállapodás több területre terjed ki: az egyik a folyamatos információcsere, ahol kezdetben az Öko-Pannon tapasztalatai segíthetik az alakuló elektronikai hulladék koordináló szervezet gyors felállítását. A másik terület a közös begyűjtő hálózat kialakítása, hiszen megállapodva a piaci szereplőkkel, cégekkel, önkormányzatokkal, együtt előnyösebb feltételek érhetők el. Fontos a közös fellépés az érdekérvényesítésben is; együttesen komoly tárgyalópartnerként léphetnek fel a környezetvédelemmel és hulladékgazdálkodással összefüggő kérdésekben.

„Becslések szerint ma Magyarországon mintegy 120-130 ezer tonna elektromos és elektronikai hulladék képződik. Ráadásul ez az érték évente 8%-al nő. Az IVSZ különösen fontos feladatának tekinti, hogy ez a jelentős mennyiségű hulladék begyűjtésre és biztonságos körülmények közötti újrafelhasználásra kerüljön, hiszen a környezetvédelem mindannyiunk érdeke.” – mondta Szekfű Balázs, az IVSZ igazgatója.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés