Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újraindul a jogvédett dalok cseréje

Laptop

Újraindul a jogvédett dalok cseréje

A rendszerösszeomlás miatt odaveszett file-cserélő programot újraalkotta programozója, így ismét használható az iTunes zeneboltban vásárolt dalok (illegális) cseréjére.

Tavaly november közepén adtunk hírt a MyTunes nevű alkalmazásról, mely lehetővé tette az Apple zeneboltjából megvásárolt dalok (közel) korlátlan élvezetét. A program révén a zenéket más is meghallgathatja, nemcsak az, aki megvette őket. Ez úgynevezett streamingben, azaz zenefolyamban élvezhető, aminek rögzítésére tavaly novemberig nem nyílt lehetőség. A MyTunes azonban képes ebből rögzíteni a kívánt dalokat, s azokat a merevlemezre lementeni.

A főiskolai tanulmányainak immáron harmadik évében járó Bill Zeller – a MyTunes fejlesztője – alig kétheti kódolásának eredményeként létrejött szoftverének forrása egy rendszerösszeomlás miatt távozott az örök (bit)vadászmezőkre. Mindez még március elején következett be, s akkor Zeller úgy nyilatkozott, hogy forráskód hiányában nem kívánja a nulláról kezdeni az egészet. Az Apple aztán április végétől le is tiltotta szoftverében a MyTunes által kihasznált lehetőséget.

Nemrég mégis újra elérhetővé vált a szoftver, MyTunes Redux néven. Zeller alkalmazása az ausztráliai David Hammerton diák munkájára alapul, aki rájött, hogyan lehet az Apple által az iTunes-ban alkalmazott titkosítást megtörni – és ezt ráadásul közzé is tette az Interneten. Ennek kapcsán Zeller elmondta, hogy először félt újra megjelentetni a programot, de miután Steve Jobs cége nem élt szankciókkal a hasonló funkciójú OurTunes esetében sem, felbátorodott, és úgy döntött, hogy ismét közkézre bocsátja az alkalmazást.

Az Apple – csakúgy, mint a program megjelenésekor illetve eltűnésekor – most sem volt hajlandó kommentálni a történteket. A MyTunes ugyanis nem gyakorolt nagy hatást az Internet egészére, mivel csak az egy (lokális) hálózatra csatlakozó emberek között volt használható. Igaz, hogy keringtek olyan pletykák, melyek arról szóltak, hogy néhol odáig fajult a zenemegosztási mánia, hogy egész vállalati hálózatokon keresztül több száz ember csereberélt egymással ilyen módon dalokat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés