Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letölthető az Opera böngésző 7.54-es változata

Laptop

Letölthető az Opera böngésző 7.54-es változata

Ismét megújult az alternatív böngészők egyik kedvelt példánya, a norvég Opera böngésző, voltaképp egy időben a Mozillával is a Firefoxszal. Lehet választani – és letölteni.

A Microsoft böngészője által dominált piacon kevés másik márkanév ragadt meg a felhasználók fejében a z Internet Exploreren kívül. A Netscape, a Mozilla és a Safari mellett az Opera az, amelyik még érzékelhető részesedést volt képes kiharcolni magának, köszönhetően annak, hogy a fejlesztők nem hanyagolták el szoftverük frissítését, s számos olyan funkciót valósítottak meg benne, ami a nagy riválisból kimaradt. A program népszerűségének dinamikus növekedéséhez a nemrég napvilágot látott, ám rendes javítást még mindig nem kapott Internet Explorer hiba is hozzájárulhat.

A pár hónapja bejelentett 7.5x-es változat nemcsak a Weben való szörfözés lehetőségét nyújtja az internetezőnek, ennél sokkal szélesebb körű képességekkel van felvértezve. Rendelkezik például egy új e-mailklienssel (és a hozzá tartozó kontaktkezelővel) is, mely támogatja a POP3, (E)STMP, IMAP és NNTP protokollokat, valamint newsreader kliensként is használható. A böngészőbe beleintegráltak egy komplett IRC-klienst, rendelkezik saját beépített keresővel és a nagyítás/kicsinyítés képességével is (egy weboldalt 20-1000% közötti méretekben tud megjeleníteni). Mindamellett megmaradtak az olyan népszerű funkciók, mint például az egérrel véghezvihető gesztusok használata.

A 7.54-es változat újabb, a korábbi változatokhoz képest felmerült hibák kijavítását ígéri, ezek közül az egyik betömött biztonsági rés kritikus minősítést kapott. Ezenfelül a csatlakozások, letöltések megszakításával kapcsolatos problémát küszöbölték ki a fejlesztők, illetve továbbfejlesztették a gyorsítótár méretének korlátozását.

Opera és a riválisok

Jon von Tetzchner, az Opera vezérigazgatója a 7.5-ös változat megjelenésekor nyilatkozott úgy, hogy a versenytársak mind a puritánság felé mozdultak el. Szerinte a Mozilla és a Safari is a minél egyszerűbb felhasználói felület biztosítására, az egyéb alkalmazások különálló szoftverként vagy pluginként való kínálására törekednek. Tetzchner elmondása értelmében a norvég böngésző maradt így az egyetlen nagyobb browser a piacon, amely egyben kínál mindent, amire egy internetezőknek szüksége lehet; s mindezt kompakt méretben teszi elérhetővé (a Java nélküli változat 3,5 MB). Keresztplatformos kompatibilitása révén könnyebben képes új funkciók megvalósítására, legyen szó bármely operációs rendszerről (amit a program támogat).

Tetzchner beszámolt arról is, hogy a cég közel 3,2 millió dolláros bevételének mintegy harmadát adják a PC-s böngészővel kapcsolatos értékesítések, a másik kétharmadnyi bevétel a nem PC-s (például mobiltelefonos) környezetben alkalmazott böngészők eladásából származik. A 40 dolláros áron megvásárolható 7.52-es Opera letölthető (szerverünkről) adware változatban is, ekkor szabadon lehet használni az alkalmazást (egy reklámcsík megjelenésétől eltekintve).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés