Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linuxos Centrino notebook a Hewlett-Packardtól

Laptop

Linuxos Centrino notebook a Hewlett-Packardtól

SuSE vagy Mandrake Linuxszal előretelepített módon kínálja a neves amerikai forgalmazó legújabb, Compaq nx5000-es noteszgépét, jelentette be a vállalat San Francisco-ban, a LinuxWorld konferencián.

A belépőszintű, üzleti felhasználásra szánt hordozható számítógép az első olyan HP notebook, amely a nyíltforrású operációs rendszer egyik disztribúciójával is megvehető, s nem feltétlen a Microsoft valamelyik Windows változata fut rajta (igény szerint természetesen meg lehet vásárolni Windows XP Home-mal vagy Professionallel is). Ára éppen ezért nem is túl borsos: 1200 dollárért hamarosan már meg lehet vásárolni a 15 colos képátlóval bíró LCD-vel felszerelt nx5000-et – egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban. A kijelző egyébként XGA és SXGA+ felbontásokra is képes, ez utóbbi különösen részletgazdag képet mutathat. Az LCD alá az Intel Extreme Graphics integrált grafikus vezérlője dolgozik, mely 64 MB-nyi memória felett rendelkezhet.

Centrino-s kialakítása miatt vagy Pentium M vagy az erre alapuló Celeron processzor kerülhet a notebookba. Operatív tárának mérete is a felhasználó igényeihez igazítható: minimalista kialakításban 256 MB-nyi memória kerül az nx5000-esbe, de akár 2 GB-nyi DDR SDRAM-ot is bele lehet tetetni. Standard hatcellás lítium-ionos akkumulátoráról körülbelül 4 óráig üzemképes. Rendelkezik vezetékmentes hálózati kapcsolattal, két darab 2.0-s USB csatlakozóval, integrált 10/100 Mbps-os Ethernet csatolóval és modemmel.

A HP, amennyiben a felhasználó linuxszal szeretnék megvásárolni az eszközt, ellátja azt az OpenOffice.org irodai alkalmazáscsomagjával is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés