Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Novell felvásárolta a SuSE-t, a Sunnak ezért a Novellre fáj a foga

Laptop

A Novell felvásárolta a SuSE-t, a Sunnak ezért a Novellre fáj a foga

A Sun Microsystems-nél mostanában azzal a gondolattal játszadoznak, hogy felvásárolják a Novellt.

Jonathan Schwartz, a Sun egyik vezetője egy interjúban nemrég azt nyilatkozta, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak azzal kapcsolatban, hogy felvásárolhatják-e a 2,64 milliárd dollárt érő Novellt. Elsősorban a SuSE nemrég történt megszerzése miatt lenne érdeke a Sun Microsystems-nek a Novell bekebelezése, de vonzó szempont az is a vállalat vezetőinek a szemében, hogy így hozzájuthatnának egy olyan technológiához is, amelytől az IBM – azaz a Sun egyik legnagyobb riválisa – nagyban függ. A Kék Óriás ugyanis a SuSE mellett tette le a voksát a nyíltforrású operációs rendszerek tekintetében, mégpedig azért, hogy ellensúlyozza a legnagyobb disztribútor, a Red Hat előretörését.

Mindez azért nem fest ilyen egyszerűen: a Sun készpénz és egyéb értékek révén körülbelül 7.61 milliárd dollárnyi tőkével rendelkezik, márpedig a Novell nem olcsó. Kérdés, hogy ennyi pénzből lehet-e úgy finanszírozni a vállalat több mint két és fél milliárdos elméleti árát (ennyi volt ugyanis július 30-án a Novell piaci kapitalizációja), hogy az ne okozzon likviditási problémákat a vállalatnál. Ráadásul sokkal olcsóbban is megszerezhették volna a SuSE-t a Sunnál korábban: a tavalyi év során, amikor a disztribúció elkelt, a Novell körülbelül 210 millió dollárt fizetett érte (ehhez az összeghez egyébként 50 millióval járult hozzá az IBM). Ráadásul a Novell számos terméke átfedésben van a Sun portfoliójával, így voltaképp csak a SuSE miatt lenne érdemes beruházni – a tavalyi árhoz képest igencsak borsos összegért.

Mind a Novell, mind az IBM (egyelőre) nem kívánta kommentálni az értesüléseket, melyekről elsőként a Wall Street Journal számolt be.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés