Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lifebook E8000: új asztali notebook a Fujitsu-tól

Laptop

Lifebook E8000: új asztali notebook a Fujitsu-tól

A Lifebook család új tagja nagyfokú testreszabhatóságával szinte minden igényt képes kielégíteni.

Háromféle processzorral is megvásárolható az USA-ban a napokban bejelentett Lifebook noteszgép. A Fujitsu új modellje a ˝régi˝, Banias magra alapuló, 1,6 GHz-es Pentium M-mel (1 MB L2 cache, 400 MHz-es FSB) vagy az új, Dothan magos 735 (1,7 GHz) vagy 745 (1,8 GHz) Centrino lapkával is beszerezhető. Ez utóbbi chipekben egyébként már két megabyte-nyi másodszintű gyorsítótár található. Az asztali számítógépek lecserélését szolgálni hivatott notebook két DIMM slottal rendelkezik, melyekbe maximum 2 GB-nyi DDR 333 MHz-es SDRAM rakható.

Kijelzőjének mérete 15 col, ám a felbontás kétféle is lehet: vagy az ezen a piacon legtöbbet használt XGA (1024×768 pixel), vagy a jóval nagyobb részletességet nyújtó SXGA+ között választhat a vásárló. Ez utóbbi természetesen nagyobb erőforrásokat is igényel a megjelenítéshez (egy LCD a natív, azaz az általa legnagyobb megjeleníthető felbontáson adja a legszebb képet) – éppen emiatt lehet választani az Intel Extreme grafikus chipkészlete (64 MB-nyi megosztott memória) és az Ati Mobility Radeon 9700-asa között, mely szintén 64 MB-nyi RAM felett rendelkezik.

A noteszgépbe 30, 40, 60 vagy 80 GB kapacitású winchester kerülhet, s rendelkezik optikai meghajtóval is: ez lehet egy ˝mezei˝ CD-ROM is, de lehetőség van DVD/CD-RW kombódrive-ra vagy DVD-író vásárlására is. Floppy meghajtót csak külső, USB-s formában csatlakoztathatunk a Lifebookhoz – a Fujitsu is végleg száműzni látszik az elavult technológiát a hordozható számítógépekből.

Másodpercenként gigabitnyi adatmennyiség átvitelére képes Ethernet csatoló, valamint integrált modem és Intel PRO Wireless hálózati csatlakozás (802.11b/g) biztosítja a külvilággal való kapcsolattartást. A perifériákat négy darab 2.0-s USB, egy IEEE 1394-es, egy infravörös, egy soros, egy párhuzamos, egy PS/2-es port illetve opcionálisan bluetooth révén lehet csatlakoztatni a notebookhoz, mely rendelkezik egy SD/MMC olvasóval is.

A Lifebook E8000-es változata több biztonsági funkcióval is fel van vértezve az illetéktelenekkel szemben. Többek között megtalálható a notebookban az – opcionálisan válaszható – Trusted Platform Module (TPM), mely továbbfejlesztett jelszavas védelmet és merevlemez-titkosítást is tartalmaz. Az operációs rendszer gyanánt Windows XP-t kapott eszköz induló ára 1550 dollár.

Fizikai paraméterek

Méret: 33x28x3,7 cm
Tömeg: körülbelül 3,2 kg



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés