Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagysebességű winchesterek a Seagate-től

Laptop

Nagysebességű winchesterek a Seagate-től

Szinte a Fujitsu bejelentésével együtt adott ki közleményt a másik merevlemezgyártó is, melyben beszámolt új, 100 GB-os kapacitású, nagysebességű, notebookokba szánt winchestereiről.

A Momentus család, mely a Seagate noteszgépekhez készített háttértárolóinak tagjait tartalmazza, két új modellel gyarapodott. A Momentus 5400.2 két lemezes kialakítással jött létre, minden egyes korong maximum 50 GB-os tárolókapacitással rendelkezik: ebből látható, hogy ez a winchester is maximálisan 100 GB-nyi adat befogadására képes. A 2,5 colos méretű eszköz lemezei percenként 5400 fordulatot tesznek meg, ezzel gyorsnak mondhatók ebben a szegmensben (egy tipikus merevlemez ezen értéke a noteszgéppiacon 4200 RPM). A gyártó közleménye szerint ezzel együtt tovább bírja egy hordozható számítógép egy akkumulátor-töltésről, mint a korábbi, 4200 RPM változatok.

Másik új típus a Seagate kínálatában a Momentus 7200.1, mely 40, 60 és 100 GB-os kapacitásokkal rendelkező altípusokra bontható. Mindegyik termék 7200 RPM-re képes, ami nagyon ritka ebben a piaci szegmensben. A Momentus család új tagjai 800 Gs ellenállással rendelkeznek kikapcsolt állapotban, ennek megfelelően meglepően jól bírják a fizikai behatásokat. Ugyanez az érték működés közben 250 Gs, ami a gyártó szerint elegendő arra, hogy akár nehéz körülmények között használni tervezett, úgynevezett rugged notebookokban is helyt állhassanak (tipikusan például a hadsereg igényel ilyen eszközöket). Ezen paraméterek elérését nagyban segíti a Seagate G-Force Protection névre keresztelt technológiája.

A kisebbik változat párhuzamos ATA/100-as csatolófelülettel rendelkezik; a nagyobb átviteli sebességre képes típus is kapható ebben a kialakításban, de létezik egy soros ATA150-es interfészű verziója is. Mindegyik modell rendelkezik a gyártó QuietStep névre keresztelt fejlesztésével, ami csendessé teszi a működésüket. Az eszközök kereskedelmi forgalomban először ősszel bukkanhatnak majd fel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés