Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rák ellen a Matáv

Laptop

Rák ellen a Matáv

´A Matáv hozzáad´ program támogatásával új orvosi berendezéshez jut a Schöpf-Mérei Ágost Kórház.

Bár az időben felismert betegség gyógyítható, Magyarországon évente mintegy hatszáz nő hal meg méhnyakrákban. ´A Matáv hozzáad´ társadalmi szerepvállalási program két és fél millió forintos támogatásával a Schöpf-Mérei Ágost Kórház egy, a kóros elváltozásokat nagy találati biztonsággal kimutató video-kolposzkóphoz jut hozzá.

A méhnyakrák leggyakrabban a 40 év feletti nőknél alakul ki, hazánkban 2002-ben 700 nő halálát okozta. A méhnyakrák szűrése szempontjából legfontosabb a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati, illetve citológiai vizsgálat. Kezdeti stádiumban felfedezett méhnyakrák esetén a beteg túlélési aránya a kezelés után 100%.

Azon nőknek, akik nem vesznek részt szűrésen, életük folyamán csaknem háromszor nagyobb az esélyük, hogy rák alakuljon ki náluk. „A magyarországi orvostársadalom és az intézmények felkészültek a szűrések lebonyolítására, de kettőn áll a vásár: a szűrésen valakinek meg is kell jelennie.” – hangsúlyozta a nők együttműködésének fontosságát dr. Garamvölgyi György, a Schöpf-Mérei Ágost Kórház főigazgatója. A fővárosi kórházban a tavalyi év során 7.024 rákszűrést végeztek, ebből 39 esetben mutattak ki méhnyakrákot.

A nőgyógyászati szűrés fontos eszköze a kolposzkóp, mellyel a méhszájat és környékét vizsgálják. A legújabb technikát biztosító, jó felbontóképességű műszerrel hazánkban viszonylag kevés kórház rendelkezik. „A video kolposzkóp hihetetlen előnye, hogy a beépített kamera segítségével tárolni lehet a képet, így lehetővé válik a gyógyulási, vagy éppen az előrehaladási folyamat nyomon követése, az eredmény nyilvántartása és tárolása. A lelet így akár hónapokkal később is lekérhető, akár még más kórházból is hozzáférhető az Interneten keresztül.” – tájékoztatott a kórház főigazgatója.

A Matáv felelős társadalmi szereplőként rendkívül fontosnak tartja, hogy adományozási tevékenysége útján bekapcsolódjon a segítségre szoruló egészségügyi és szociális szervezetek támogatásába, kifejezve ezzel a társadalom, a közösség problémái iránti érzékenységét. ´A Matáv hozzáad´ program kuratóriumához a VITAL-MED Daganatos Megbetegedésben Szenvedőket Segítő Alapítvány nyújtott be pályázatot a Schöpf-Mérei Kórház eszközállományának fejlesztése érdekében, amely kedvező elbírálást nyert.

„Az egészségügyi problémák megoldásának támogatását kiemelten kezeljük. Minden esetben, így ezúttal is arra törekszünk, hogy hatékony és kézzelfogható segítséget nyújtsunk a rászorulóknak.” – mondta Tankó Zoltán, a Matáv vezérigazgató-helyettese.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés