Connect with us
Hirdetés

technokrata

Születőben az eddig hiányzó linuxos Intel driverek

Laptop

Születőben az eddig hiányzó linuxos Intel driverek

A Centrino mobilplatform még teljesebb támogatása érdekében az Intel belevágott a szükséges driverek létrehozásába. Ennek kezdeti eredményei már bárki számára elérhetőek.

Január végén valami megmozdult. Will Swope, az Intel szoftverek és megoldások csoportjának vezérigazgatója a Linuxword konferencián tett interjújában ugyanis megemlítette, hogy a chipgyártó vállalat hamarosan kiad egy olyan szoftvermodult, melynek révén a jelenleginél sokkal jobban támogathatja a Centrino technológia a Linuxot. Ismeretes, hogy a tavaly márciusban útjára bocsátott mobilplatform a kezdetektől fogva teljes támogatásban részesítette a Microsoft Windows-át. A döntés következtében már nemcsak a Pentium M és a hozzá tartozó chipkészlet használható ebben a környezetben, hanem az eddig Linux alatt gyakorlatilag alkalmazhatatlan vezetékmentes hálózati elérést biztosító megoldás is.

A fejlesztési tervekben mindez az idei év végére fogja éreztetni hatását, közölte februárban Swope az Intel Fejlesztői Fórumon. A napokban újabb szakaszba léptek az események: a chipgyártó ténylegesen megkezdte a driver publikus projektjét. Amint azt James Ketrenos, az Intel egyik programozója a Linux kernel levelezőlistán bejelentette, elsőként a 802.11b vezetékmentes hálózati csatlakozást lehetővé tevő modul használatához szükséges meghajtóprogramokat készítik el (ezután sorban a b/g, majd az a/b/g standard következik). A végleges megjelenésekről ugyanakkor pontos dátummal nem szolgáltak az inteles források.

A driver egyébként nem teszi lehetővé némely funkció használatát, többek között a Wired Equivalency Privacy (WEP) titkosítás illetve némely energiakímélő megoldás is egyelőre rejtve marad a linuxos felhasználók előtt, közölte Ketrenos. ˝Az összes kulcsfontosságú vezetékmentes funkcióhoz elkészítjük a támogatást – a következő pár hónap alatt.˝ – írta (bíztatásképp) a programozó. A Sourceforge weboldaláról egyébként az eddigi erőfeszítések eredménye már letölthető (2.4-es és 2.6-os kernelekre).

Miért csak most?

Az Intel ódzkodott a szükséges meghajtóprogram nyíltforrású kiadásától, mivel az ehhez fűződő szellemi jogokat titokként kezeli. Ezt továbbra is szeretné ebben a státuszban tartani, Swope korábbi közlése szerint elsősorban ezért nem lesz az első modul nyíltforrású.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés