Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kelendőbbé váltak a drágább Linux szerverek

Laptop

Kelendőbbé váltak a drágább Linux szerverek

A drágább, ugyanakkor nagyobb számítási teljesítményt felmutató Linux szerverek felé fordultak az emberek, áll egy új eladási statisztikában.

A szerverpiacot is utolérte az asztali operációs rendszereket használó számítógépek sorsa: a komoly árharc miatt az utóbbi években már elmarad a bevétel növekedésének tempója a szállítások bővüléséhez képest. A Linux szervereknél azonban az előbbi leelőzte az utóbbit, állítja az IDC a tavalyi év utolsó negyedére vonatkoztatva. 2002 hasonló időszakához képest 63 százalékkal, 960 millió dollárra nőtt a linuxos szerverek eladásából származó bevétel. Ugyaneme időszak alatt körülbelül 53 százalékkal (közel 250 ezerre) bővült az eladott termékek mennyisége.

A piac 27,5 százalékának birtoklásával a HP vezet, második pedig az IBM, 21,1 százalékkal. Harmadik helyre a Dell szorult 18,2 százalékos piaci részesedéssel – a három nagy így magának tudhatja a terep kétharmadát. A Microsoft éppen a fenti népszerűség miatt jelentette ki, hogy a Linux komoly veszélyt jelent a Windowsra – ám még mindig közel négyszer nagyobb értékben (3,9 milliárd dollár) adnak el Windows-os szervereket, mint linuxosokat.

Meglepő eredményt produkált a UNIX: a 11 negyedéven keresztül tartó folyamatos piacvesztés után 2003 végén 0,8 százalékkal többet adtak el ilyen operációs rendszerrel bíró szerverekből, mint a korábbi hasonló időszakban, ezzel 5,1 milliárd dollárra kúszott fel az értékesítések összege. Ennek többek között az SCO marketingkampánya is részese lehet, hiszen a Linuxtól eltántorított ügyfelek vagy a Windows-t vagy a UNIX-ot választották. Ez utóbbi területen egyébként 33 százalékos részesedéssel az IBM a piacvezető – a HP második, alig két százalékkal lemaradva, s a harmadik a Sun Microsystems, 28 százalékos részesedéssel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés