Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linuxellenes processzorok

Laptop

Linuxellenes processzorok

A Via processzorai egyes disztribúciókat nem támogatnak.

Jelentések szerint a Via x86-os központi vezérlőegységeivel nem képes minden Linux disztribúció maradéktalanul együttműködni. A Solaris 9 például egyáltalán nem hajlandó futni az olyan konfigurációkon, melyben a távol-keleti gyártó lapkája adja a számítási teljesítményt. Ugyanakkor nem a Sun Microsystems az egyetlen, melynek operációs rendszere hajlamos ignorálni a Via processzorát.

A SuSE Linux hasonló cipőben jár. A disztribútor elismerte, hogy a 8.1-es változatnak bizony akadnak problémái egyes CPU-k felismerésével, ugyanakkor ezen lapkák a 9-es SuSE alatt már nem okoznak gondot. Chris Schlaeger, a kiadó németországi terjesztési igazgatója a következőképp nyilatkozott: ˝Mióta kiadtuk a SuSE Linux 8.1-et, a futtatáshoz szükséges processzor minimuma a Pentium lett. Sajnos némely Via CPU – melyet a gyártó ugyan kompatibilisnek mond az Intel lapkájával – nem támogatja a Comp-Exchange-8 (CX8) utasítást. A 9-es SuSE-ban módosítottuk a kernelt, hogy ne használja a CX8 utasítást; így ezen operációs rendszer alatt már nincs probléma a ´Pentium kompatibilis´ Via processzorokkal.˝

A helyzet röviden tehát az, hogy némely OS a távol-keleti chipgyártó termékét 486-os osztályba tartozó CPU-nak érzékeli. Ám míg a Solaris üzenetben tájékoztatja a felhasználót, hogy nem fog együttműködni a processzorral, addig a SuSE egyszerűen összeomlik, közölte egy pórul járt Via lapka tulajdonos.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés