Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel: HDTV-khez gyártott új szilíciumlapkák

Laptop

Intel: HDTV-khez gyártott új szilíciumlapkák

Paul Otellini, az Intel elnöke és vezérigazgatója bemutatta a vállalat azon új szilíciumlapka-technológiáját, mely a várakozások szerint a jelenlegi rendszereknél tisztább képet biztosít a nagyfelbontású nagyképernyős televíziók számára, 2000 dollár alatti áron.

Az új – Cayley kódnevű – Intel-technológia egy ˝Liquid Crystal on Silicon˝ (˝folyadékkristály szilíciumlapkán˝, LCOS) nevű technológiára épül, amelyet a nagyképernyős, hátsó vetítésű tévékben a képeket létrehozó, mikroképernyőknek nevezett pici lapkák készítésére használnak.

A LCOS-technológia folyadékkristály-réteget helyez egy fedő üveglapka és egy rendkívül jó fényvisszaverő tükörszerű felület közé, amelyet egy szilíciumlapka tetején elhelyezkedő pixelek tarkítanak. Ezek a rétegek alkotják a kivetítő képernyőkben – például nagyképernyős, hátsó vetítésű tévékben – használt mikroképernyőket. A Cayley LCOS-technológia az Intel fejlett szilíciumlapka-gyártási eljárását használja a kiváló minőségű fényvisszaverő felület előállítására, ami kiemelkedően ragyogó képernyőt eredményez.

Az Intel egyedi gyártási eljárást dolgozott ki a LCOS mikroképernyőkhöz, amely lehetővé teszi Moore törvényének betartását – ezt a tételt először az Intel társalapítója, Gordon Moore fogalmazta meg, azt állítva, hogy a lapkákon elhelyezhető tranzisztorok száma nagyjából kétévente megduplázódik, ennek eredményeképpen növekszik a funkcionalitás és a teljesítmény, az egy tranzisztorra eső költség pedig csökken. A tranzisztorok számának növelésével az LCOS mikroképernyőkben használt szilíciumlapkákon az Intel lapkatervezői további funkciókat integrálhatnak a megjelenítési teljesítmény növelése – például a nagyobb fényerő és a jobb képminőség elérése – érdekében.

Az Intel Cayley LCOS-technológiája egy olyan teljesen digitális kialakításra épül, amely élesebb, precízebb képet eredményez minden analóg technológiát használó architektúránál.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés