Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop

SuSE Linux 9

Az új SuSE Linux 9.0-ban számos olyan technológiai újítás található, ami megkönnyíti a Linuxszal most ismerkedők számára az áttérést; a haladó Linux felhasználók számára pedig kényelmesebbé válik a rendszer-adminisztráció és a rendszer testreszabása.

Általános fejlesztések

Azt elmúlt időszakban számos tanulmányt készítettek a Linux rendszerek felhasználásával kapcsolatban – ezekből jónéhány javaslatot átemeltek a SuSE Linux új verziójába (például megújult a Start menü). Az alapértelmezett telepítésben a telepítőeszköz az általános feladatokra leginkább alkalmas programokat jelöli meg. Ezzel a módszerrel a kevésbé gyakorlott felhasználók is képesek a számukra legfontosabb alkalmazásokat telepíteni, de a SuSE Linux professzionális felhasználói számára a teljes alkalmazási portfólió a továbbiakban is elérhető. Ám olyan telepítés is választható, amely direkt ennek a professzionális felhasználói csoportnak fontos programokat telepíti.

A számítási kapacitást a Linux kernel sokkal jobban képes elosztani, ami optimális hang- és video teljesítményt tesz lehetővé – még akkor is, ha közben más feladatok is futnak a számítógépen. Sokat fejlesztettek az alkalmazási oldalon is: a SuSE Linux 9.0 a szabad forráskódú audió-szoftverek legszélesebb választékát nyújtja, a merevlemezes hangfelvételtől egészen a virtuális analóg szintetizátorokig. A Hydrogen egy új dobgép, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen zenei anyagból groove változatot készítsünk. A Scribus 1.0 DTP alkalmazás fejlett grafikai tervezést tesz lehetővé. Végül egy specialitás: a SuSE Linux CD és DVD-író, k3b nevű alkalmazásának továbbfejlesztett grafikus kezelői felülete gyors és pontos DVD-írást tesz lehetővé.

Továbbfejlesztett Windows-kompatibilitás

Az új operációs rendszer teljeskörűen támogatja a Microsoft Windows 2000 és XP által használt NTFS file-rendszert (átméretezni is képes, amennyiben az átesett egy töredezettség-mentesítésen). Ennek következtében egy tetszőleges Windows verziót használó felhasználó mindennemű korábbi Linux-tapasztalat nélkül is képes a SuSE Linux telepítésére a Windows mellé. Ezenkívül az OpenOffice.org 1.1 verziója sokkal több lehetőséget és kényelmet nyújt, például új makrórögzítőt, PDF file-ok exportálását, az összes XML formátum exportálását és importálását, illetve a prezentációk Flash formátumú exportálását. Ezentúl a Wine nevű Windows emulátor még több Windows alkalmazás futtatását teszi lehetővé Linux alatt.

Linux és a notebookok

Az új verzió már jó néhány olyan winmodemet is támogat, amely az olcsóbb noteszgépekben megtalálható. A laptopot használók számára egy érdekes újdonság: a különböző rendszerkonfigurációkat menedzselő SUSE profilmenedzsert továbbfejlesztették. Azok a felhasználók, akik különböző helyek között ingáznak notebookjukkal, a helyhez kötődő perifériákat, így a nyomtatókat, szkennereket, hálózati beállításokat egyetlen gombnyomással megváltoztathatják.

További változások, fejlesztések

Természetesen a legutolsó 2.6 verziójú tesztrendszermag megtalálható a 9.0-ban; ennek használatát elsősorban a tapasztaltabb felhasználóknak ajánlja a cég. Van azonban néhány probléma: először is ez a rendszermag nem fut minden hardveren, másodszor néhány hardver-specifikus alkalmazást adaptálni kell 2.6 verziójú rendszermag alá. Ezért a SuSE Linux 9.0 a 2.4.21 rendszermag optimalizált változatát használja, amely tartalmazza a 2.6-os rendszermag néhány újdonságát, például a továbbfejlesztett ütemezőt, az ACPI-t és az Advanced Linux Sound Architecture-t.

Az új YaST modullal és a Samba 2.2.8a modullal még a kezdő linuxosok is képesek hálózatba kapcsolni a Linux és Windows klienseket. A DNS, DHCP és webszervereket sokkal könnyebben lehet a grafikus párbeszédek segítségével konfigurálni. A SuSE Linux 9.0 rendszereit távoli eléréssel is lehet üzemeltetni, egy egyszerű webböngésző segítéségével. Az új XNTP modul lehetővé teszi, hogy a klienseket egy atomórás időszerverrel szinkronizáljuk. A YaST segítségével történő távoli adminisztrációt egy webböngészővel VNC-kapcsolaton keresztül is meg lehet valósítani. A SuSE Linux 9.0 ezenfelül már támogatja az Athlon64-et, így a 64 bites technológia új verziónk használatával akár minden íróasztalon elérhetővé válik.

A szoftver dobozos változata bruttó 24.900 forintos áron vásárolható meg, mely 180 napos telefonos telepítési támogatást is magában foglal; valamint két, összesen 1200 oldal hosszúságú kézikönyvet is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés