Connect with us

Hirdetés

technokrata

A tervezett ütemben haladnak a Közháló közbeszerzések az IHM-ben

Laptop

A tervezett ütemben haladnak a Közháló közbeszerzések az IHM-ben

2003. november 17-én írták alá az első szerződést a Projektmenedzsment és üzemeltetés-felügyelet pályázat nyertesével.

Az IHM 2003 augusztusában hirdette meg a közbeszerzés keretében megvalósításra kerülő Informatikai Közháló Programját, amelynek missziója, hogy minden közintézményben és közösségi helyszíneken nagy sávszélességű Internet hozzáférés valósuljon meg. A Közháló, és annak szerves részét képező Sulinet továbbfejlesztése az utóbbi évek kiemelkedő, sokmilliárdos informatikai programja.

Az ilyen nagy kiadással járó, közpénzből finanszírozott program esetében különösen nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a program költséghatékony módon, a céloknak megfelelően mind műszaki szempontból, mind a projekt irányításában biztonságosan valósuljon meg, és ezáltal a társadalmi célok elérésének hatékony eszközévé váljon.

Mindezek érdekében – elsősorban a megvalósítás szempontjából – a Közháló kialakításának folyamatát az IHM olyan részfeladatokra bontotta, melyek a szakmai kompetenciákhoz legjobban illeszkednek.

Ennek megfelelően a Közháló megvalósításához 7 közbeszerzési eljárást indított az IHM. Az egyes részfeladatokra beadható ajánlatokat is figyelembe véve ebből 6 eljárásnak összesen 9 győztese lehet, míg a legnagyobb értékű, a földfelszíni elérési szolgáltatás biztosítására kiírt közbeszerzési eljárás esetében 68 részteljesítés lehetséges.

A beszerzési folyamat az előzetes terveknek megfelelő ütemben halad. A mai napon sajtótájékoztató keretében írt alá szerződést az IHM a Közháló Program első közbeszerzési nyertesével (Projektmenedzsment és üzemeltetés-felügyelet biztosítása tárgyában), a Hewlett-Packard Magyarország Kft-vel. A szolgáltatás díja 2006. december 31-éig nettó 730 millió Ft.

Ugyancsak 2003. november 17-én kerül sor három további nyertes (2 nyílt és egy hirdetmény közzétételével indított tárgyalásos közbeszerzési eljárás eredményeképpen) kihirdetésére Hálózat-felügyelet megvalósítása (nyertes a Netvisor Informatikai és Kommunikációs Szolgáltató Kft.), VSAT elérések biztosítása (nyertes a Hungaro Digitel Kft.), továbbá adatkommunikációs végponti berendezések beszerzése és telepítése tárgyában (nyertes a Lias-Networx Hálózatintegrációs Rt. és a Synergon Informatika Rt. által alkotott konzorcium). Ez utóbbi közbeszerzési eljárással kapcsolatosan Közbeszerzési Döntőbizottsági határozat született, így a program menetrendszerinti folytatásának nincs akadálya. A kiírás műszaki specifikációja lehetővé tette, hogy több gyártó termékeivel is nyújthassanak be pályázatot. A nyílt közbeszerzési eljárásban induló gazdasági társaságok mindegyike azonos gyártó, a Cisco termékeit szerepeltette ajánlatában. A KDB a panasztevő kérését az említett tárgyban minden kifogásolt érdemi pontban elutasította, de felhívta az eljárás kiírójának figyelmét egy formai hibára, mely esetben az ajánlati felhívás és a műszaki dokumentáció szövege egy kiegészítő megjegyzésben eltért egymástól.

A szerződő Hewlett-Packard Magyarország Kft. feladata a teljes Közháló projekt koordinálása, illetve a már megvalósult, működő végpontok üzemeltetésének koordinációja és felügyelete lesz.

A nyertes ajánlattevő által alkalmazásra kerülő multi-projektmenedzsment eszközök lehetővé teszik nemcsak a projekt riportolását, hanem a projekt menetének online monitorozását is. Az IHM a szerződés aláírását követően minél előbb számít a HP operatív részvételére, hiszen ez a két tevékenység képezi a Közháló program alapját. Az aláírt szerződés értelmében az IHM nevében eljárva a HP látja el a teljes kontrollt a projekt megvalósítása-üzemeltetése során az összes későbbi szolgáltatóval szemben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés