Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fejlett elektronikus szolgáltatásokat használó és nyújtó önkormányzat a III. kerületben

Laptop

Fejlett elektronikus szolgáltatásokat használó és nyújtó önkormányzat a III. kerületben

Elektronikus levelezőrendszer másfélezer tanárnak és széles sávú vezetői intranet közel száz közintézményben – újabb mérföldkövéhez érkezett az a III. kerületi projekt, amelynek során fejlett elektronikus szolgáltatásokat használó és nyújtó helyi önkormányzat épül a Microsoft termékeiből kialakított, hatékonyan felügyelhető és megbízható informatikai infrastruktúra alapjain.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata bejelentette, hogy elkészült a kerület oktatási intézményeiben dolgozó mintegy 1.500 pedagógus számára fejlett kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó informatikai rendszer. A tanárinként 3-4 személyi számítógépről elérhető, többek között biztonságos elektronikus postafiókok kialakítására alkalmas hálózat azoknak az átfogó technológiai fejlesztéseknek a részeként valósult meg, amelyeket az önkormányzat intézményellátó szervezete, a KSZKI révén – és a Microsoft Magyarország Kft. támogatásával – 1996 óta folytat. Az átfogó projekt kezdetén helyezték üzembe azt a több mint száz végponttal rendelkező igazgatói intranetet, azaz belső hálózatot is, amelyet a mai nappal – a MatávkábelTV Kft. támogatásával – az eddiginél nagyságrenddel nagyobb sávszélességet biztosító kábelhálózatra helyezett át a III. kerület önkormányzata.

”A költségek csökkentése és a hatékonyság növelése a működés, az üzemeltetés ésszerűsítésén keresztül nemcsak a vállalati, hanem a költségvetési szférában is elsődleges követelmény és a további fejlődés alapja.” – mondta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. ”Ez a projekt példázza, hogy e célok eléréséhez szükséges technológiák rendelkezésre állnak, és az önkormányzatoknál is sikerrel alkalmazhatók. A széles sávú elérés és a korszerű kommunikációs infrastruktúrán futó Microsoft alkalmazások lehetővé teszik a KSZKI mindössze 5 fős információtechnológiai csapata számára, hogy 84 oktatási, kulturális, egészségügyi és szociális intézménynek – ennek a fizikailag nagy kiterjedésű, sokfelhasználós hálózatnak – egyetlen pontból stabil, megbízható környezetet és üzemeltetési szolgáltatásokat nyújtson. A III. kerület jó példáját nyújtja azoknak a technológiai fejlesztéseknek, amelyek által az önkormányzatok az EU-csatlakozás küszöbén egyrészt megfelelhetnek az új elvárásoknak, másrészt felkészülhetnek az e-kormányzati szolgáltatások bevezetésére, a jövőben a lakosság számára is lehetővé téve az elektronikus ügyintézést.”

Az igazgatói intranet felhasználói kezdetben analóg telefonvonalon, majd ISDN-alapú kapcsolaton keresztül csatlakoztak a KSZKI szervereire, ami 56, illetve 128 kbps-os sávszélességet jelentett. A MatávkábelTV kábelhálózata ehhez képest minden épületbe 500 kbps-os kezdeti sávszélességgel lép be – tág teret nyitva a további fejlesztések, többek között az Internet-alapú telefon- és videokonferencia-alkalmazások bevezetése előtt. Míg az intézményvezetők korábban rövid válaszidővel kérhettek jelentéseket a KSZKI központi adatbázisából, addig a kábelhálózatra való áttérést követően Internet-böngészőből elérhető kezelőfelületen önállóan is végezhetnek majd azonnali lekérdezéseket összetett szempontok alapján, így a döntéshozatal még gyorsabbá, egyszersmind megalapozottabbá válik.

Tanulói közösség a hálózaton
A közel 100 darab, széles sávú Internet-eléréssel rendelkező PC-ből kialakított tanári kommunikációs rendszer alapját a Microsoft Exchange Server 2003 képezi, amely az elektronikus levelezés kiszolgálása mellett a csoportmunkát és a teendők ütemezését támogató szolgáltatásokat is nyújt. A tanárok így egyrészt hatékonyan használják a világháló forrásait óráik előkészítésében, másrészt egy központilag karbantartott, biztonságos környezetben elektronikus postafiókhoz jutnak, amelyet egymás közti kommunikációra éppúgy használhatnak, mint a szülőkkel és a diákokkal való kapcsolattartásra.

”A Microsoft oktatási részlegének célja, hogy a fejlett és felhasználóbarát technológia által a diákokat, a tanárokat és az élethosszig tartó tanulás résztvevőit hozzásegítse képességeik minél sikeresebb kibontakoztatásához” – mondta Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási üzletágának vezetője. ”Ezt a programot a Microsoft Connected Learning Community koncepciójában fogalmazta meg, amely a hálózatra csatlakozó tanulói közösségről, az internetes oktatási környezetről szól. Három pillére a tanulás folyamatának informatikai támogatása az iskolában és odahaza, a résztvevők egymás közti sokrétű kommunikációjának elősegítése és az infrastrukturális-adminisztrációs szolgáltatások hatékonyságának fokozása a technológia révén. A III. kerületben zajló projekt ebből most a kommunikáció és az adminisztráció területét fedte le, a harmadikhoz pedig a technológiai alapot nyújtja, amire a tanárok és a diákok építhetnek napi munkájuk során. Mindez közelebb visz bennünket a jövő oktatási modelljéhez, amely projektek szerint szerveződik, csoportmunkán alapul és a problémamegoldás készségét fejleszti, üteme pedig az egyéni teljesítmény szerint testre szabható lesz.”

A rendelkezésre álló technológiának köszönhetően a tanárok könnyebben használhatják majd az Oktatási Minisztérium programja keretében digitalizálásra kerülő nemzeti tananyagot és más elektronikus-internetes forrásokat, amelyekből a Microsoft alkalmazásaival pár kattintással multimédiás bemutatót készíthetnek óráikra, érdekesebbé és inspirálóbbá téve a tanulás folyamatát.

Hatékonyabb önkormányzati munka
Budapest 140 ezer lakosú III. kerülete népességét tekintve a hatodik legnagyobb város az országban. A KSZKI által kiszolgált 84 intézményben mintegy 3 ezer közalkalmazott dolgozik, napi munkája során évi 4-500 ezer papíralapú dokumentumot hozva létre. Ezt a tetemes információmennyiséget azonban még a 90-es évek elején is a lehető leghagyományosabb módon kezelték, ami nem ritkán többhetes átfutási időt eredményezett.

A technológiai támogatásnak – nem utolsósorban az igazgatói intranetnek – köszönhetően ehhez képest ugrásszerűen nőtt a napi munka hatékonysága. Míg korábban a közalkalmazottak átsorolása például több hetet vett igénybe, addig 2002 szeptemberében a KSZKI négy munkatársa mindössze két nap alatt végzett vele. Hasonló módon az önkormányzat intézményi költségvetése, a többfordulós egyeztetéseket is beleértve, immár két-három nap alatt elkészíthető.

A KSZKI által kialakított és üzemeltetett informatikai infrastruktúrát az említett Exchange Server 2003 mellett a Windows 2000 Server, Windows 2003 Server, valamint felhasználói oldalon a Windows XP operációs rendszer, az SQL Server 2000 adatbázis, az Internet Security and Acceleration Server 2000 tűzfal és a rendszerfelügyeletet biztosító Systems Management Server 2003 alkotja.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés