Connect with us

technokrata

CanoScan LiDE 80 szkenner – háromszoros világelsőség a szupervékony súlycsoportban

Laptop

CanoScan LiDE 80 szkenner – háromszoros világelsőség a szupervékony súlycsoportban

A Canon bemutatta a CanoScan LiDE 80 szkennert, amely ˝zászlóshajónak˝ ígérkezik a filmszkennelésre is alkalmas lapolvasók között.

A Canon a formatervezési zsenialitás mellett három úttörő jelentőségű technológiai vívmányt is elsőként bocsát a felhasználók rendelkezésére: ez a világ első filmszkenneléshez is használható CIS (Contact Image Sensor) lapolvasója, az első CIS szkenner 2400×4800 dpi-s felbontással továbbá a CIS technológia a FARE automatikus filmretusálási eljárással is először került egy eszközbe beépítve. Azzal, hogy a Canon ezeket a technológiai eljárásokat egy mindössze 38 mm vastagságú géptestbe zárta, a CanoScan LiDE 80 a képbeolvasási technológia új korszakának küszöbét lépi át.

˝A Canon meggyőződése, hogy a piacot messze a mezőny előtt haladva kell vezetni˝ – nyilatkozta Hiroshi Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging üzletág európai igazgatója. ˝A CanoScan LiDE 80 ennek a látásmódnak lényegét ragadja meg: vitathatatlanul ez a legvékonyabb síkágyas film- és képleolvasó: a LiDE 80 a filmszkenneléshez is használható lapolvasók sík-képernyős változata.˝

A nagysebességű adatátvitelt biztosító USB 2.0 csatlakozó a CanonScan LiDE 80 számára a hagyományos USB-s szkennerek beolvasási sebességének négyszeresét teszi elérhetővé, ráadásul a gyakorlati munkát segítő szoftverek (köztük az Adobe Photoshop Elements 2.0) szériatartozékként kerülnek a csomagba.

A csúcstechnológia káprázatos tervezésre ad lehetőséget
A szembetűnően jó megjelenésű, aranyszínezetű alumínium fedél teszi még elegánsabbá a lapolvasót, amely különlegesen vékony felépítésénél fogva egy egyszerű tartóállvány segítségével akár oldalára fordítva is használható és tárolható. ˝A Canon meg van győződve arról, hogy a CanoScan LiDE 80 kimagaslóan jó tervezése és kicsiny asztali helyigénye vonzó lesz a szkennerünktől komoly munkát váró, arculatukra ügyelő felhasználóknak˝ – avatott a részletekbe Komatsuzaki úr.

A Canon a különlegesen vékony kialakítást a LiDE (LED Indirect Exposure) technológia alkalmazásával érte el. A LiDE miniatürizált, alacsony fogyasztású világítódiódát (LED-et) alkalmaz fényforrásként, az optikai elemeket pedig közvetlenül a leolvasást végző érzékelőbe építi be, nagyságrendekkel csökkentve így a képpásztázót alkotó egyes alkatrészek számát és méretét. A konstrukció energiafelhasználása rendkívül hatékony – a LiDE 80-at az USB-kábel látja el tápfeszültséggel, így váltóáramú adaptert nem igényel. A LiDE a CCD alapú szkennerek elegáns alteregója, hisz az utóbbiaknál a méretek csökkentésének gátat szabnak a működési elvük lényegét képező nagy tükrök és katódsugárcsöves fényforrások.

Karc- és pormentesítés, színrekonstrukció
A FARE technológia 2-es verziójának bevezetésével – a CIS lapolvasókban elsőként – sérült, kifakult eredetiből is minőségi kép állítható elő, méghozzá automatikusan. Ellentétben az egyszerű, szoftver-alapú szűrőkkel (amelyek logikai úton próbálják meg körülhatárolni és kijavítani a sérüléseket) a beolvasott eredeti dokumentumon, a FARE 2-es verziója magát a filmet vizsgálja meg infravörös pásztázással, hogy a megrongált részeket pontosan azonosíthassa. Ez a módszer messze tökéletesebb eredményeket nyújt és számtalan kézi retusálással eltöltött órától kíméli meg a felhasználót. A FARE 2-es verziója, amely a Canon korábbi eljárásaira, a FARE és az 1-es verziójú FARE por- és karceltávolítási technológiára épül, két új szolgáltatással egészíti ki a korábbiakat: a szemcsézettség kiegyenlítést és -kezelést (Grain Equalisation and Management) és a színvisszaállítást (Reconstruction of Colour), így növelve a termelékenységet és javítva még tovább a digitális másolatok minőségét.

A szín-visszaállítási funkció megvizsgálja a kifakult színű eredeti dokumentumot és önállóan újratelíti és helyreállítja a színegyensúlyt, visszaállítva a képek eredeti pompáját. A szemcsekiegyenlítés és -kezelés kisimítja a film szemcsés hatását, amely nagyobb képpásztázási felbontással készített másolatoknál válhat láthatóvá. Az így kezelt képnek simábbak az árnyalatai és jellemzően jobb a minősége.

A fényképnagyítások beolvasásához a Canon a 2-es verziójú QARE, egy csúcstechnológiás szoftverszűrő bevezetésével ad segítséget, amely egyetlen egérkattintásra ugyanolyan jellegű hibákat javít ki önállóan, mint a FARE 2-es verziója.

A legnagyobb felbontású CIS-lapolvasó
A világ első 2400×4800 dpi felbontású LiDE szkennerének elkészítésével a Canon R&D csoportja sikerrel emelte a CIS képpásztázókat a filmhez is használható „high-end” berendezések birodalmába. A felbontás terén ezt az úttörő előrelépést mostanáig sokan technológiai képtelenségnek tartották. Az újszerű, lényegesen nagyobb érzékenységű érzékelő-konstrukció bevezetése a képminőség feláldozása nélkül nagyobb felbontást tesz lehetővé. A CIS-rendszer kivételes érzékenysége egy különlegesen helytakarékos, világítódiódás fényforrással működő kézi filmadapter-egység (FAU) kifejlesztését is lehetővé tette. Ez az adapter az áramfogyasztásban is nagyon kisigényű, megelégszik az USB-csatlakozó által szállított árammennyiséggel, ami biztosítja, hogy a LiDE-sorozat konstrukciós és funkcionális előnyeit a LiDE 80 is megtarthassa. Így már a 35 milliméteres filmek nagyléptékű nagyítása is lehetséges, és a CanoScan LiDE 80 magas színvonalú filmleolvasó alkalmazásokhoz is használható.

Sebességre termett
Nagysebességű USB 2.0 csatlakozójával a CanoScan LiDE 80 a hagyományos USB eszközöknél négyszerte gyorsabban végzi a leolvasást. A LiDE-technológia hatékonysága azt is szavatolja, hogy a CanoScan LiDE 80 minimális energiaigényét az USB-kapcsolaton keresztül nyerje, véget vetve az ˝összegubancolódásra hajlamos˝ váltóáramú kábelek korszakának. A javításokhoz alkalmazott FARE-beolvasási folyamat ráadásul továbbfejlesztésre került, így két lehúzás helyett már egy lépés is elegendő a leolvasás elvégzésére, ami a LiDE 80 termelékenységét tovább növeli.

A CanoScan LiDE 80 kompatibilis a Windows 98, 2000, ME, XP operációs rendszerekkel, a Mac OS 9.0 operációs rendszerrel és az OS X-szel (v10.1.3 vagy későbbi ˝Native mode˝ verzióval). A LiDE80 magyarországi piacra történő bevezetése 2003. októberében várható.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu