Connect with us

Hirdetés

technokrata

A diákok kétharmada kalózkodik

Laptop

A diákok kétharmada kalózkodik

Egy, az Amerikai Egyesült Államokban készült felmérés szerint a felsőoktatásban részt vevő diákok nagyobb része gyakran a szerzői jogok megkerülésével szerzi be a szükséges szoftvereket.

A BSA által megjelenített felmérés szerint az egyetemekre, főiskolákra járó diákok közel kétharmada szerzett már be kalózszoftvert az Internet révén, és mindössze csak egyharmaduk töltött le olyan kereskedelmi programot, melyért fizetett is. Még megdöbbentőbb a felmérésnek az az eredménye, mely szerint a felsőoktatásban tanító tanárok több mint 40 százaléka egyetért a szoftverek megosztásával, cseréjével, így csökkentendő a költségeket.

A BSA tagjai – mint például az Adobe Systems, az Apple Computer, a Macromedia, a Microsoft, a Symantec és még sokan mások – szerint nem csoda, hogy az anyagilag amúgy sem túlságosan eleresztett diákok inkább letöltik a programokat a különböző file-cserélő szolgáltatásokon keresztül, minthogy megvennék. Ez a BSA félelmei szerint már csak azért is riasztó, mert ha a tanulók ellenőrzés nélkül megtehetik ezt, akkor később ez a viselkedés fog dominálni a munkahelyeiken is.

Nézzünk pár konkrétumot! A tanulmány szerint az összes diák közül 69 százalék töltött már le zenét, ám mindössze 8 százalékuk fizetett érte. A válaszolók közel negyede már filmet is letöltött a Világhálóról, ám csak négy százalékuk nyitotta ki a pénztárcáját, hogy kiegyenlítse tartozását. A fentiek ellenére a diákok 93 százaléka egyetért a szerzői és intellektuális jogok létével, védelmével. Pedig ehhez tanáraiktól gyakran nem kapnak támogatást: a felmérés szerint csak a nyilatkozó tanulók harmada közölte azt, hogy professzoraik igyekeztek őket lebeszélni a programok kalózmásolatainak használatáról.

Az Ipsos által levezényelt kutatás 1000 felsőoktatási tanuló részvételével, online interjúk formájában zajlott; illetve közel 300, az oktatásban részt vevő embert kerestek meg telefonon keresztül.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés