Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gartner: a Windows olcsóbb, mint a Linux

Laptop

Gartner: a Windows olcsóbb, mint a Linux

A neves Gartner elemzőcég egy kutatása során hasonló következtetésre jutott, mint a múlt héten a Giga Research: a Windows költséghatékonyabb, mint a Linux.

˝Asztali környezetben a Linux nem egy olyan költséghatékony alternatíva, amit a legtöbb cég keres˝ – tömören talán ezzel az idézettel lehetne összefoglalni a kutatás eredményét, melyet a Gartner készített. A tanulmányt értékelők szerint a Linux a szerverek terén jelentős sikereket tudott elérni, azonban a desktop számítógépek terén már más a helyzet. Elsősorban azért, mert a nyíltforrású operációs rendszerre való átállás nagyon sokba kerül. A felmérés készítői rámutatnak, hogy az úgynevezett migrációs költségek nagyon magasak, mivel a korábban használt Windows-os alkalmazások helyett más (nem feltétlenül ingyenes) alternatívákat kell alkalmazni – szélsőséges esetben az eredeti szoftvert újra kell írni.

˝Ennek eredménye, hogy a Linux az asztali PC-k környezetében csak szűk bázissal rendelkezik, felhasználhatósági területeinek behatároltsága miatt. Az olyan esetekben, amikor csak néhány (fixált) alkalmazás futtatása szükséges, mint például adatbevitel, egy call center vagy egy banki platform biztosítása, akkor az átállási költségek olyan alacsonyak, hogy megéri váltani. Gyakran azonban ennél összetettebb igényeket kell kielégíteni.˝

Legtöbben úgy vélik, hogy a Gartner felmérése helyes, ha a kutatócég által vett körülményeket vesszük alapul. Sokan azonban úgy vélik, hogy a szellemi munkát végzők (knowledge worker), akiknek napi munkája igényli a komplexebb feladatok megoldását is, nem képviselnek akkora hangsúlyt a terület egészét nézve, mint ahogyan azt a Gartner véli. A vállalatok többségénél ugyanis az egyes alkalmazottak csak igen limitált feladatokat látnak el, ezáltal jelentősen nagyobb bázist alkotnak a szellemi munkát végzőkhöz képest.

Ugyanakkor elég nehezen határozható meg egyértelműen, hogy ki esik a Gartner által említet kategóriába. Tekintsünk el a szellemi munkát végző, mint fogalom jelentésétől, vegyül alapul inkább az Office használatát. Ez esetben a szövegszerkesztő és táblázatkezelő funkciók alkalmazása (kiegészítve az Interneten való böngészés lehetőségével) könnyen megoldhatónak tűnik Linuxon, a korábbi állapotokhoz képest költséghatékonyabban. Hiszen léteznek olcsóbb alternatívát kínáló irodai programok a Microsoft Office-ánál a nyíltforrású operációs rendszerekre, nem is egy. Ám már problémás az átállás, ha mondjuk az adott cég egy már korábban létrehozott, nagymennyiségű makró gyűjteménnyel rendelkezik, amelyet a linuxos rendszerekre átalakítani nem lehet – legalábbis a költségek alacsonyan tartása mellett. S a legtöbb vállalat számára nem az aktuális rendszer mindenképpen való lecserélése, hanem a kiadások csökkentése a cél.

A téma tehát semmiképp sem nevezhető könnyen elemezhetőnek, s a Gartner kutatása is rávilágít arra: ami az egyik cégnek bőséges megtérülést hozhat, az a másik számára nem járható út.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés