Connect with us

Hirdetés

technokrata

Algoritmusok szabadalmaztatása – elhalasztva

Laptop

Algoritmusok szabadalmaztatása – elhalasztva

Nagy port kavart az EU azon törekvése, hogy egységesítse az algoritmusok szabadalmaztathatóságát az öreg kontinensen. A sokat támadott tervezet mellett (vagy ellen) az euróatyáknak ebben a hónapban kellett volna állást foglalniuk, ám a szavazást elhalasztották.

Az Amerikai Egyesült Államokban már régóta törvényben van az algoritmusok szabadalmaztathatóságának lehetősége. Ehhez hasonló körülményeket akartak létrehozni az Európai Unióban is, ám a tervezet nagy vitát váltott ki. Hevesen bírálták az elgondolást a szabad szoftvereket támogatói, de neves közgazdászok, tudósok is felemelték szavukat a változásokkal szemben.

A tervezet januári megjelenésekor egyébként mindkét oldalról kritikákat kapott. Az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), azaz a zeneipar nemezközi szövetsége azt sérelmezte, hogy a törvény sokkal lazább, mint ami némely tagállamokban már érvényben van, és alkalmazásával nem lehet elérni azokat a kereteket, amiket például az Egyesült Államokban a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) biztosít. Ez utóbbi törvény neve egyébként leggyakrabban a zenékkel és videókkal kapcsolatos szerzői jogi kérdések kapcsán szokott felmerülni.

Ugyanakkor a másik oldal a kis cégek, a nyíltforrású fejlesztések ellehetetlenítését hozta fel. Az ellenzők szerint ugyanis a nagy multinacionális vállalatok profitálhatnának a legtöbbet a direktívából, ha az megszavazásra kerül, míg a kisebb cégek hátrányba kerülnének. Többek között az egymásnak ellenfeszülő érdekek miatt is csúszik a hétre tervezett szavazás időpontja – a szabályozás törvénybe léptetésének kérdését eldöntő voksolás új ideje november 4-e lett.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés