Connect with us

technokrata

Albacomp támogatással épült ki az ÁNTSZ országos egészségügyi hálózata

Laptop

Albacomp támogatással épült ki az ÁNTSZ országos egészségügyi hálózata

ÁNTSZ: 1,2 milliárd forintos informatikai fejlesztés.

Befejeződött a magyar egészségügy eddigi – egy országos intézetrendszernél történt – legnagyobb, 1,2 milliárd forintos informatikai eszközszállítási projektje, amelynek során kialakították az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) informatikai közművét. A PHARE támogatással megvalósult informatikai fejlesztés célja elsősorban az volt, hogy az EU integráció kapcsán növelje Magyarország járványügyi biztonságát és gyors reagálási képességét.

A projekt legnagyobb fővállalkozója az Albacomp Rt. volt: a munkálatok során a társaság végezte a közel 180 telephellyel rendelkező országos hálózat teljes rendszerintegrációs tevékenységét és természetesen a szükséges eszközök, köztük 1.600 Albacomp Activa PC, hálózati és egyéb eszközök szállítását az ÁNTSZ számára.

A pályázaton a hazai informatikai iparág legnagyobbjai versenyeztek. A PHARE tenderelőírások szerint lefolytatott eljárás során a négy pályázati területből (LOT) hármat (1. hálózatépítés, 2. eszközszállítás és rendszerintegráció, 3. oktatókabinetek kialakítása) az Albacomp nyert el és valósíthatott meg.

„A beruházás értéke meghaladta az 1,2 milliárd forintot: a projekt kivitelezése igen szoros határidőkkel történt, 105 nap alatt kellett kiépíteni a közel 180 telephellyel rendelkező országos hálózatot. A projekt kivitelezésében épp ezért igen nagy szerepe volt az Albacomp és a szállító partnerek határidőre történő, összehangolt együttműködésének” – mondta Laufer Tamás az Albacomp Rt. vezérigazgatója.

A program során kiépítették az ÁNTSZ központi telephelyén a központi erőforrást és az intézményeket összekötő kommunikációs rendszert, a szervezeten belül a hálózatba kapcsolták az informatikai végberendezéseket: a PC-ket, a nyomtatókat és egyéb perifériákat. A kialakított infrastruktúrát felhasználva – egy másik szakértő cég által – párhuzamosan kerülnek kifejlesztésre és telepítésre a különböző járványügyi felügyeleti, illetve az ÁNTSZ egészét szolgáló általános rendszerek.

A hálózati és egyéb eszközök teljes rendszerbe történő integrálása az Albacomp feladata volt. A szűk határidő miatt különösen nagy feladat volt a projekt hatékony menedzselése.
A minél jobb időkihasználás érdekében az eszközöket (PC, szerver) már az Albacompban installálták és így kerültek kiszállításra.

Így a nyolc kétfős installációs csapat (egy hálózati- és egy rendszermérnök) egy hónap alatt a teljes országos hálózat rendszerintegrációját elvégezte. Eközben az ÁNTSZ budapesti Gyáli úti központi telephelyén egy 6 fős helpdesk működött, amely az egyes telephelyek rendszergazdáit segítette az új rendszer beüzemelésében.

A munka folyamatát egy, a – projekt megvalósításáért szakmailag felelős – Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumot képviselő szakértő csoport felügyelte. A projektben részt vevő fővállalkozók munkájának koordinálását és a határidők folyamatos betartásának ellenőrzését, a szakértőkkel együttműködve az ÁNTSZ-en belül kialakított jól szervezett koordinátori hálózat biztosította.

„A fejlesztés sikerének – a sok szereplő és a gyakran bürokratikus eljárásrend ellenére – egyik kulcsa a szállító és fejlesztő cégek, az ÁNTSZ közreműködő szakemberei és a szakértői csoport közötti jól szervezett, hatékony és szoros együttműködés volt. A tervek szerint az év végére létrejövő teljes rendszer a kapcsolódó oktatásokkal együtt a csaknem 1,9 milliárd forintos projekt eredménye lesz, mely teljesíti Magyarország sikeres uniós csatlakozása előfeltételeként a járványüggyel szemben állított elvárásokat” – nyilatkozta Balkányi László a minisztériumi szakértő csoport vezetője.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu