Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már futtathat Linuxot az Xbox, bár a Microsoft nem engedett…

Laptop

Már futtathat Linuxot az Xbox, bár a Microsoft nem engedett…

Június végén írtunk arról, hogy egy hackercsapat megfenyegette a Microsoftot: amennyiben gyárilag nem teszik lehetővé a nyíltforrású operációs rendszer futtatását, ők adják közre annak lehetőségét, ami Redmond számára komolyabb következményekkel is járhat. Nos, a Microsoft nem engedett…

Az előző hónap végén még titokba burkolóztak a hackerek, akik rájöttek, hogyan lehet a Microsoft Xbox játékgépén egyéb szoftvereket (többek között Linuxot) is futtatni. A nevük elhallgatását kérő csapat a szoftverfejlesztő gigászhoz fordult azzal a követeléssel, hogy készítsenek egy hivatalos loader programot a konzolhoz, amivel a pingvines operációs rendszer is betölthetővé válna. Azzal fenyegették meg a redmondi céget, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor a csapat közreadja a hiba kihasználásának lehetőségét – ez azonban megnyitja a kaput az illegálisan másolt szoftverek terjedése előtt is.

A Free-X hackercsoport (merthogy időközben felfedték magukat) úgy döntött, hogy közreadják tudásukat. Ezt azzal indokolták, hogy a Microsoft egyik képviselőjével tervezett találkozást a másik fél az utolsó pillanatban lemondta, így a tárgyalások kudarba fulladtak. Redmond reagálása persze érhető, hiszen mi jelenthet nagyobb veszteséget: a kalózszoftverek terjedésének várható növekedése, vagy a tisztán microsoftos játékgép linuxosítása? Vélhetően azért döntöttek az előbbi mellett, hiszen ha egy csoport ráakadt a hibalehetőségre, akkor előbb-utóbb mások is fel fogják fedezni – tehát a Microsoft számára voltaképp mindegy, ki teszi közzé.

A kocka már el van vetve: az Free-X bejelentése szerint számos levelezőlistára továbbította az exploit kihasználásához szükséges információkat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés