Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szórakoztatótechnikai eszközökben is hódít a Linux

Laptop

Szórakoztatótechnikai eszközökben is hódít a Linux

Számos nagy szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó cég bejelentette, hogy termékeik nagy részére a Linuxot kívánják ültetni operációs rendszer gyanánt.

Consumer Electronics Linux Forum (CELF) – neves gyártók közölték a nyilvánossággal, hogy a hétköznapi életben használt elektronikai termékeken futtatható linuxot kívánnak létrehozni. A Matsushita Electric, Sony, Hitachi, NEC, Royal Philips Electronics, Samsung, Sharp és a Toshiba által létrehozott fórum azon dolgozik, hogy széles körben alkalmazhatóvá tegye a nyíltforrású operációs rendszert.

Egyébként a CELF a Sony és a Matsushita tavaly decemberben megkezdett együttműködésének szülötte. A két cég ugyanis megállapodott 2002 karácsonyának havában, hogy egy olyan új OS-t hoznak létre, mely a fogyasztói elektronika területén készített eszközök operációs rendszere lesz. A cél az volt, hogy egy olyan Linux szülessen meg, ami gyorsan bootol és meggyőző teljesítményt mutasson például digitális videofelvevő és egyéb audiovizuális eszközök esetében. A leállási idő rövidsége, energiakímélő üzemmód alkalmazása és a kicsiny memóriaigény mind szintén fontos követelmény az új operációs rendszerrel szemben.

Ebbe a kutatásba, fejlesztésbe szállt be aztán a másik hat gyártó, nyolctagúra bővítve a fórumot. Ezzel jelentősen felgyorsítható a munka, hiszen mind a nyolc cég átirányított bizonyos számú mérnököt, akik immár csak ezzel a témával foglalkoznak. Tervbe vették a szélesebb Linux-közösség felé való nyitást is. Egyének számára ez ingyen megtehető, de a cégeknek sem kerül sokba: 4 és 16 ezer dollár közötti összeget kell megfizetni a CELF-hez való csatlakozásért.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés