Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felfrissített Linux kernel

Laptop

Felfrissített Linux kernel

Pénteken újabb verzió került ki a 2.4-es Linux kernelből, amely az első nagyobb változtatás a tavaly novemberi kiadás óta.

Linus Torvalds, Marcelo Tosatti és a fő Linux fejlesztők által kiadott új, stabil 2.4-es Linux kernel a 2.4.21-es verziószámot viseli. A változások főként az új hardverek jobb támogatottságában jelentkeznek, de korábbi szoftverhibákat is kijavítottak. Szintén lényeges változás, hogy a 2.4.21-es kernel már támogatja az AMD 64 bites Opteron processzorait is.

A kernel 2.4-es sorozatát felügyelő Tosatti és a Linux kernelt eredetileg megalkotó Torvalds – figyelmet sem fordítva az SCO által elindított Linux-ellenes vitára – adta ki az új változatot. Ismeretes, hogy az SCO beperelte az IBM-et 1 milliárd dollárra, mert az szerinte jogtalanul tette elérhetővé a UNIX-os technológiákat a linuxos világ számára. Ezt követően nem sokkal (majdnem) az összes Linuxra kiterjesztették a vádakat, egyben közölve azt is, hogy a Linuxok nagy részét futtatók jogtalanul használják az operációs rendszert.

A külső problémák mellett némi belső feszültség is akad a nyíltforrású operációs rendszer háza táján: a kernelek számozása vitát keltett a fejlesztők között. A tavalyi év végén felvetődött, hogy a 2.6-os verziószám helyett egyből a 3.0-st kellene alkalmazni a változások nagysága miatt. Erre azonban Torvalds nemet mondott, egyúttal állást foglalva az új (2.6-os) kernel júniusi megjelenése mellett. Nos, június van, ám a felfrissített rendszermag egyelőre még ˝csak˝ 2.4.21-nél jár.

A kernel egyébként letölthető a Kernel.org website-ról (lásd kapcsolódó linkek).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés