Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó noteszgépek: egységbe(?) a gyártókat

Laptop

Olcsó noteszgépek: egységbe(?) a gyártókat

Sosem látott mélységekbe szorítják le forgalmazók a két-három éve még igencsak borsos áron értékesített noteszgépek árait – ennek kivitelezésében előfordul, hogy egymással is össze kell fogniuk. Ez történt nemrég is, Thaiföldön.

Hogyan lehet olcsóvá tenni egy noteszgépet? Először is, az alapvető alkatrészeket úgy kell megválogatni, hogy azok költségei minél alacsonyabbak legyenek (például asztali számítógépekbe szánt eszközökkel). Ezen felül a telepített operációs rendszerek és szoftverek terén is lépni kell: például a gyakran ingyenes, vagy igen kedvező áron kínált Linuxok használatával. Emellett fontos tényező, hogy sokat kell gyártani a notebookból, mivel így az egyes darabokra jutó költség is jelentősen mérsékelhető. Nos, ez utóbbi okozta nemrég egy meglepő helyzet kialakulását Thaiföldön.

Történt ugyanis, hogy a helyi piac árérzékeny keresletét kielégítendő, már a budget kategóriába sorolható PC-kkel egy szintre süllyedt noteszgépek értékesítésében kezdett a HP. A thaiföldi hírközlési minisztériummal kötött megállapodás alapján a forgalmazó olyan laptopokat bocsátott útjukra, melyek egy 800 MHz-es Celeron CPU-t, 128 MB-nyi memóriát és egy 20 GB-os kapacitással rendelkező merevlemezt tartalmaznak magukban. Operációs rendszer gyanánt a Linux TLE-t futtatják (ez a nyíltforrású OS thai nyelvre átültetett változata). Ennek a konfigurációnak az ára 450 dollár (körülbelül 110 ezer forint) – a hatalmas kereslet miatt (300 ezer darabot terveznek értékesíteni) azonban nem érkeznek elég gyorsan a hordozható számítógépek.

Emiatt a távol-keleti ország minisztériuma úgy döntött – tudósít a Bangkok Post napilap -, hogy más forgalmazókkal is felveszi a kapcsolatot; többek között a HP nagy riválisával, a Dell Computerrel (valamint a helyi gyártók szövetségével).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés