Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tiltakozás az algoritmusok szabadalmaztatása ellen

Laptop

Tiltakozás az algoritmusok szabadalmaztatása ellen

Nagymértékben, mégpedig negatív irányban változhat meg egész Európában a szoftveripar, ha elfogadják azt a nemrég indítványozott törvényjavaslatot, mely igen heves bírálatokat váltott ki a közvéleményből (is).

Elismert és célterületeiken nagy tekintéllyel rendelkező európai tudósok olyan beadványt nyújtottak be az Európai Bizottság részére, melyben tiltakoznak a bevezetésre várakozó szabadalmi törvény változása ellen. A törvénytervezet ugyanis lehetővé tenné, hogy algoritmusokat és szoftverötleteket le lehessen védetni – ezáltal pár ember meggazdagodna, ám a szoftveripar kisebb alakjai jelentős hátrányba kerülnének a sok licencszerződés miatt. Érhetők a félelmek, ugyanis a tervezet egy olyan világot tár az európai fejlesztők elé, mint ami az Amerikai Egyesült Államokban már kialakult: a nagy szoftvercégek licenceik miatt arra kényszeríthetik a kisebb vállalkozásokat, hogy azok fizessenek a nagyok által birtokolt szabadalmakért. Európában ez kettészakítaná az országokat, a szabadalmak 97 százaléka ugyanis az északi országok birtokában van.

Harmincegy tudós emelte fel a szavát a törvény megszavazása ellen – benyújtottak ugyanis egy olyan petíciót, mely elítéli a kezdeményezést, s szorgalmazza a következő szöveg adoptálását: ˝lehetetlenné kell tenni ma és a jövőben bármikor, hogy a szoftvereket alkotó algoritmusok és ötletek, eljárások, a számítógépek és emberek közti párbeszéd stb. szerzői jogdíjköteles lehessen˝. A tudósokon kívül még 143 ezer ember tiltakozott egy hasonló petícióban, melyet az EuroLinux Alliance szervezett meg.

Hasonló szabadalmak az Egyesült Államokban már évek óta léteznek, elsősorban az internetes felhasználás körében: website-ok cookie-jai, reklámok és a weblapokon való navigációk egy része tartozik jogvédelem oltalma alá. Richard Stallman, a nyíltforrású szoftverek egyik jelentős vezéregyénisége az USA-ban kialakult helyzetet szellemesen ahhoz hasonlította, mintha Beethovennek fizetnie kellett volna Mozart számára azért, mert új szimfóniát akart alkotni.

A tervezetet támogatót igyekeznek hangsúlyozni, hogy nem az amerikai modellt követik. Ahogy azt Alex Batteson ügyvéd is elmondta, még túlságosan korai ítéletet mondani a készülő törvényről, hiszen főbb elemei még átvizsgálás előtt vannak. Így akár az is megtörténhet, hogy az egészet elvetik, ha nem találják megfelelőnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés