Connect with us

Hirdetés

technokrata

Xpino – az Intel új mobiltechnológiája linuxellenes?

Laptop

Xpino – az Intel új mobiltechnológiája linuxellenes?

Érdekes módon, ha az ember lát egy Centrino-val felszerelt noteszgépet, azon mindig Windows XP fut operációs rendszerként – ennek vajon mi az oka?

Michael Robertson, a Lindows vezérigazgatója szerint az Intel új mobilplatformja hátrányos helyzetbe hozza a Linux disztribúciókat. Kissé fanyar humorral a Centrino logókat átkeresztelné Xpino-vá, hogy mindenki számára jól látható legyen az összefüggés.

Erre mintegy válaszként az Intel nem jelölte meg, mikor lesznek kaphatók az első, Linuxszal telepített számítógépek, amik a Centrino technológiára épülnek. Robertson elmondása szerint a chipgyártó gigász nem biztosítja a linuxos drivereket, magára hagyva a nyíltforrású világot. Elmondása szerint hosszadalmas időt vesz igénybe, míg a lelkes linuxos kör pontosan képes lesz megfejteni a működését oly mértékben, hogy ahhoz meghajtószoftvert is lehessen írni.

Robertson elmondása szerint ugyan az Intelnél dolgozó mérnökök java Linuxot használ, de a processzoróriás késélen táncolva igyekszik ilyen szempontból a Microsoft kedvében járni. Az a probléma, hogy az Intelnek szüksége van a Microsoft azon operációs rendszereire, melyek Itanium processzorokon futnak – a Lindows vezérigazgatója ezért vélekedik úgy, hogy az Intel kénytelen engedni a redmondi cégnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés