Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miniatürizált operációs rendszerek

Laptop

Miniatürizált operációs rendszerek

40 MB-ra csökkentett Windows 98SE, még ennél is kevesebb helyet foglaló Windows NT4 – és még közel sem értük el a határokat.

Szinte hihetetlen de, 40 MB-ra sikerült egy lelkes buherátornak lecsökkenteni a Windows 98SE változatának méretét. Mindezt a felesleges(nek ítélt) állományok letörlésével érte el: az eredeti Windows 98SE-ben megtalálható file-ok száma (9300 körül) az alaposan megvagdosott OS-ben nyolcadára (!) csökkent – körülbelül 1340 állományból áll a lite változat. S mindezt úgy érte el, hogy a Windows 98SE magra építkező operációs rendszer minden alapvető felhasználói igényt ki tud elégíteni.

Létezik egy olyan cég – APCT -, amely még ennél is tovább ment, és egy működő Windows NT4 operációs rendszert és egy Internet Explorert képes volt egy 32 MB-os flash kártyára zsúfolni. Hasonlóan kicsire ˝tömörítettek˝ össze egy Windows 2000-es OS-t (bár ez utóbbi pontos méretéről nincsen információ). Igaz, ennek az az ára, hogy szinte minden változtatás után újra kell bootolni a rendszert: a csak memóriában futó OS még egy programtelepítés után is újraindítást igényel. (A cég honlapja szerint hamarosan elérhető lesz az XP-s változat is.)

Képzeljünk el egy olyan operációs rendszert, ami ráfér egy 1,44 MB kapacitású floppy lemezre. Képzeljük el, hogy ennek az OS-nek van grafikus kezelőfelülete. Képzeljük el, hogy még rendelkezik egy böngészővel is. Valamint egy webszerverrel. Egy szövegszerkesztővel, file-böngészővel, e-mail klienssel és még pár egyéb apró képességgel. Nehezen elképzelhető? Pedig igaz: a QNX ilyen rendszereket kínál website-ján az érdeklődők számára. Aki nem hiszi, vagy részletekre kíváncsi, kattintson csak a lenti linkre, és nézze meg saját szemével!



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés