Connect with us
Hirdetés

technokrata

A Portocom Rt. négy vezetője előzetesben

Laptop

A Portocom Rt. négy vezetője előzetesben

Különösen nagy értékre elkövetett csempészet alapos gyanúja miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte a Portocom Rt. négy vezető tisztségviselőjének előzetes letartóztatását – írja a Népszabadság.

A Népszabadság információi szerint az egyik legnagyobb hazai számítógép-kereskedő vállalat, a Portocom Rt. vezetőit a vámőrség – egyelőre – egymilliárd forintos csempészettel gyanúsítja. Az ügyben még további gyanúsítások is várhatók, és az elkövetési érték összege akár milliárdokkal emelkedhet.

A lap értesülése szerint csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte a budapesti székhelyű Portocom Rt. négy vezető tisztségviselőjének előzetes letartóztatását. Az egyik legnagyobb hazai számítógép-kereskedelmi vállalkozás vezérkara ellen különösen nagy értékre elkövetett csempészet alapos gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának központi bűnüldözési parancsnoksága. A vámnyomozók már több mint két éve vizsgálódnak a Portocom körül, amelyről azt gyanították, hogy hamis számlákkal, valódi értékük töredékéért vámkezeltetik a Németországban, Hollandiában és a Távol-Keleten vásárolt notebookokat, asztali számítógépeket és ezek tartozékait. A szokásos vámellenőrzések alkalmával azonban csak annyi derült ki, hogy a Portocom egy Ausztriában bejegyzett társaságtól vásárolta a „gyanúsan olcsó” termékeket.

A Portocom vezetői sajtónyilatkozataikban a legutóbbi időkig azt hangoztatták: a cég sikertörténete a bizonyíték arra, hogy „kiváló szolgáltatásokkal, szakértelemmel és kitartással egy magyar cég is lehet sikeres a számítástechnikai piacot uraló multik között”.

A Portocom Rt. jogelődjét, az azonos nevű kft. magyar magánszemélyek alakították 1995-ben. A társaság 1997-ben alakult Rt.-vé, jelenleg 38 főállású alkalmazottat foglalkoztat, és nagyszámú bedolgozót alkalmaztak, utóbbiak döntően a notebookok hazai végszerelésében vesznek részt. A cég internetes oldaláról származó információk szerint 2001-ben csak notebookokból bruttó másfél milliárdos forgalmat bonyolítottak. 2002 decemberében központosított közbeszerzési pályázaton jogot nyertek egy 290 milliós keretszerződés megkötésére, melynek keretében a Miniszterelnöki Hivatal intézményei, s több száz főleg nyugat-dunántúli önkormányzat számára szállíthatnak noteszgépeket.

A vámőrség nyomozói szerint a Portocom 1998 óta egy off-shore cég nevében vámkezelteti a külföldről behozott áruját. Erre a napokban derült fény, miután megérkezett a holland hatóságoktól kért jogsegélyre a válasz. E szerint a holland eladó nem ismeri azt az Ausztriában bejegyzett off-shore céget, amely a tőle vásárolt árut magyarországi forgalom számára vámkezeltette. A holland cég illetékesei állítólag csak a magyarországi Portocom Rt.-vel álltak kapcsolatban. Név szerint is megnevezték azokat, akikkel magyar vámőrség által vizsgált üzletekről tárgyaltak. Valamennyien a Portocom vezetőit.

Az árut tehát a Portocom rendelte meg Hollandiából, de nem a saját, hanem az osztrák off-shore cég nevében. E cég képviseletében több fantomvállalkozás végezte el az egyes szállítmányok vámkezelését, hamis számlák felhasználásával, az áruk valós vételára negyedének megfelelő áron. Később a vámügyintéző cégeket külföldieknek eladták.

A Népszabadság úgy tudja, a vámnyomozók perdöntőnek mondható dokumentumokat foglaltak le a Portocom Rt.-nél, valamint a gyanúsítottaknál tartott házkutatásokon, amely iratok egyértelműen igazolják a gyanúsításban megfogalmazottakat. A vámőrségnél nem kívánták kommentálni a Népszabadság azon értesülését, hogy a Portocom beszállítói között megtalálható több olyan személy is, akik ellen más komputercsempész- ügyekkel összefüggésben korábban már elfogatóparancsot adott ki a vámőrség.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés