Connect with us

Hirdetés

technokrata

HP: másfél milliárd forint értékű intelligens campus a Nyíregyházi Főiskolán

Laptop

HP: másfél milliárd forint értékű intelligens campus a Nyíregyházi Főiskolán

Másfélmilliárd forint értékű “Intelligens Campust” vezet be a HP a Nyíregyházi Főiskolán.

Dr. Balogh Árpád, a Nyíregyházi Főiskola rektora, valamint Szalay Imre, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettese, a Szolgáltatások üzletág vezetője szerdán aláírta azt a szerződést, mely a Nyíregyházi Főiskola Intelligens Campusának megvalósítására vonatkozik és amelyet közbeszerzési eljárás keretében a HP Magyarország nyert meg. Az utóbbi időszak kétségkívül egyik legnagyobb volumenű felsőoktatási informatikai projektjének összértéke meghaladja a másfél milliárd forintot.

A főiskola infrastrukturális korszerűsítésének tervét 2001-ben hirdették meg a Felsőoktatási Rekonstrukciós Projekt keretében, eredetileg a főiskolai főépületre és a IT központra kiterjedően. A HP egyik jogelőd vállalata* ebben a fázisban az IT központ számítógéptermének létrehozását, illetve Cisco IP telefonközpont kiépítését nyerte el mintegy 250 millió Ft értékben.

A főiskola és a HP korábbi együttműködésének eredményeként megszületett az Intelligens Campus megvalósításának koncepciója, melyet az új egyetemi létesítményekben kívántak bevezetni. A rekonstrukciós terv folytatásaként felépült a 9.000 négyzetméteres Hallgatói Információs Központ, illetve a 10.000 négyzetméteres Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Kar épülete. Dr. Balogh Árpádtól, a főiskola rektorától megtudtuk, hogy a Hallgatói Információs Központban 300 multimédiás munkahely kerül kialakításra, melynek átadási határideje ez év szeptember hetedike, míg a Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Kari épület 2004. június végére készül el.

Az intelligens épületrendszer alapja a 2001 márciusában innovációs díjjal jutalmazott, a HP Magyarország szakemberei által kifejlesztett BuilDog szoftver, amely az épületüzemeltetés egyszerűsítését teszi lehetővé úgy, hogy egyidejűleg a gazdaságosabb, “olcsóbb” üzemvitelt is biztosítja. A BuilDog alkalmazások a négy alapvető alrendszer-csoportot támogatják, úgymint: épület-felügyelet, biztonságtechnika, szolgáltatás-menedzsment, létesítmény-gazdálkodás. A szoftver két funkciócsoportra bontható: rendszermenedzsment illetve szakértői rendszer.

A főiskolán kiépítésre került Intelligens Épület elemei a következők:
– “hagyományos” intelligensépület-funkciók (HVAC felügyelet, üzemeltetési felügyelet, biztonság)
– újgenerációs intelligensépület-funkciók (szélessávú Internet, IP-telefon és infomációbiztonság)
– felsőoktatásra specializált vállalati megoldások, úgymint: általános főkönyv, üzemeltetési költségek ellenőrzése, beszerzési menedzsment. Ez tulajdonképpen egy Oracle alapokon nyugvó, HP által kifejlesztett pénzügyi rendszer, amely a felsőoktatás speciális igényeinek figyelembevételével készül, s mint ilyen alkalmas lehet a magyar felsőoktatás más intézményeiben történő felhasználására is.

A BuilDog intelligensépület-menedzsment rendszer sokrétűségét és magas technológiai színvonalát jellemzi, hogy számos külföldi projektben is sikeresen használták fel, és immár részét képezi a HP európai intelligens épület termékportfoliónak.

*Haraszti Attila, a HP Magyarország technológiai és infrastruktúra üzletág vezetőjétől megtudtuk, hogy a megoldás fejlesztése még a Digital keretein belül kezdődött, amelyhez az idő folyamán hozzáadódtak a Compaq és a HP portfoliójának értékes elemei. Ennek eredményeként jött létre egy komplex alkalmazás, viszont azt nem lehet megmondani, hogy pontosan mely cég, mely eleme került beépítésre. Az intelligens campussal kapcsolatban az is kiderült, hogy a megoldáselemek más és más operációs rendszert használnak, így az épület-felügyelet például Microsoft termék mellett működik, míg a gazdasági rendszer teljes egészében Oracle-alapú.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés