Connect with us

Hirdetés

technokrata

A felhasználó belépése a háromdimenziós világba

Laptop

A felhasználó belépése a háromdimenziós világba

Új látószögbe helyezi a háromdimenziós megjelenítést az a rendszer, amelyet skót kutatók fejlesztettek ki, s amely feleslegessé teheti az egér és a billentyűzet használatát.

Aki látta már a Különvélemény című filmet, bizonyára egyből meg fogja érteni, miről is van szó. A film főszereplője ugyanis egy olyan kesztyűt viselt, amivel különböző mozdulatokat végezve képes volt az adatok és információk között váltani, illetve a neki megfelelő részletekre koncentrálni. A moziban ülve mindez még nagyon futurisztikusnak tűnt, nemrég azonban egy ugyanilyen módszerrel vezérelhető 3D-s tervezőrendszerről érkezett hír.

A ködös Skóciában fejlesztették ki azt az technológiát, melynek révén a 3D-s képek paramétereinek, egyes részleteinek megváltoztatásához sem egérre, sem billentyűzetre nincs többé szükség. Egy vezetékekkel teletűzdelt kesztyűt felhúzva ugyanis ˝könnyűszerrel˝ (azért egy kis tanulás nem árt) elvégezhetők a kívánt változtatások – akár még szemléltető eladások, például tanórák keretein belül is felhasználható az eszköz.

Elsősorban (tervező)mérnökökre, orvosnövendékekre gondoltak a Glasgow-i Művészeti Iskolában dolgozó fejlesztők. A megoldás révén a hagyományos beviteli eszközöket lecseréli az érzékelő kesztyű és egy speciális szemüveg, amin keresztül a feladatot végző láthatja, mit is csinál(t). A kép pedig egy kivetítőn jelenik meg a hallgatóság számára, amin ugyanolyan folyamatosan nyomon lehet követni a változásokat, mint a szemüvegben.

Paul Anderson professzor szavaiból mintha gyermeki öröm csendülne ki, amikor ecseteli a találmány lehetőségeit: a háromdimenziós modell körbejárkálásán kívül akár meg is lehet fogni a ˝tárgyat˝, sőt, akár bele is lehet mászni. Ez nagy segítséget jelenthet például a különböző közlekedési eszközök karosszériáinak tervezésekor; nem véletlen, hogy a technológiát már alkalmazza is a Ford autói modellezésére. Szintén jól jöhet olyan gyakorló orvosok számára, akik még csak ismerkednek egy-egy műtét lefolytatásával, így elkerülhető az ˝élesben˝ tanulás.

Kissé talán túloznak a készítők, mikor azt állítják, hogy a következő öt évben a rendszer annyira elfogadottá válik, mint az otthoni számítógép – de tény, hogy sok lehetőség rejlik a technológiában (és a játékokat még nem is említettük).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés