Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még négy év kell az információs társadalom virágzásához – 2006-ra már majdnem mindenkinek lesz számí

Laptop

Még négy év kell az információs társadalom virágzásához – 2006-ra már majdnem mindenkinek lesz számí

Az oktatási tárca határozott törekvése, hogy 2006-ra minden tizedik iskolás számítógéphez és 3 éven belül minden iskola multimédiás teremhez jusson.

Az oktatási tárca határozott törekvése, hogy 2006-ra minden tizedik iskolás számítógéphez és 3 éven belül minden iskola multimédiás teremhez, illetve pedagógus otthoni számítógéphez jusson.

Magyar Bálint oktatási miniszter a jövő évben induló Sulinet expressz programtól azt várja, hogy 2005-ben minden iskolában elérjék a diákok a Világhálót, és reméli áttörés következik be a digitális tananyagok elterjedésében.

A miniszter adatai szerint jelenleg a magyar diákok fele kapcsolódik az Internethez, 2006-ra viszont svéd és amerikai példára, minden tizedik diákra kell hogy jusson az iskolákban egy számítógép.

Magyar Bálint tervei szerint erre nyolc év múlva Magyarországon sor kerülhet, ehhez azonban évente 30 ezer számítógépet kell átadni. Ennek érdekében a Sulinet expressz programot jövőre 20 ezer gép juttatásával indítják.

A megfelelő összetételű és minőségű információs társadalom kialakulásához fontos, hogy a gyerekek az informatika rendszerében gondolkodjanak, s az ehhez szükséges készségeket mielőbb elsajátítsák. Ehhez elengedhetetlen a szükséges infrastruktúra biztosítása, s e nélkül a digitális tananyagok sem hasznosulnak. A miniszter szerint e tananyagok átrendezik majd a tankönyvpiacot is: egy évtized múlva a tankönyvek nyomtatott mellékletei lesznek a digitális tananyagoknak, tartalmaknak. Ennek érdekében felülvizsgálják a nemzeti alaptantervet, s e tartalmi keretrendszerrel harmóniába hozzák a digitális tananyagokat.

A Terminal a témával kapcsolatban Kovács Kálmán minisztertől megtudta: „Nagyon sok panaszból érzékeljük, hogy az információs társadalom adta lehetőség, mely során az információ felkerült az Internetre, egyúttal a hozzáférést sok esetben nem javította, hanem inkább megrontotta, nehezítette. Például a Központi Statisztikai Hivatal adatai korábban viszonylag hozzáférhetőbbek voltak kutatásra, betekintésre, ám amióta fent van a hálón, azóta csupán az alapinformációk adottak, az összes többiért fizetni kell. Ez a része a dolgoknak az Informatikai és Hírközlési Minisztériumra tartozik. A közpénzből létrehozott közérdekű információknak igenis ingyenesnek kell lenniük, mert azt egyszer már az állampolgárok megfizették, és szeretnénk, ha törvény rögzítené, hogy ez már nem lehet kereskedelmi tétel. A közpénzből létrehozott közérdekű információs-halmaz hozzáférését ugyanis nyilvánosan meg kell teremteni. Főleg az oktatás területén.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés