Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szoftverpiaci trendek

Laptop

Szoftverpiaci trendek

Ugyan világszerte visszaesnek vagy stagnálnak a PC-eladások, a számítógépeket működtető szoftverek értékesítése növekszik.

Az IDC jelentése szerint jövőre a (dobozos) szoftverek értékesítése világszerte tovább növekszik. Ráadásul ez egy hosszú távú folyamat, az elemzés szerint ugyanis évről évre 10-12 százalékos eladás-növekedés várható egészen 2006-ig (ekkorra a piac már 130 milliárd dolláros értékkel bír majd). Ez többek közt olyan termékeknek köszönhető, mint a Microsoft Office irodai programcsomagja vagy az IBM WebSphere alkalmazásszoftvere.

Nincsen különbség az egyes régiók között: az eladások nagyjából minden kontinensen egyforma mértékben bővülnek. A dobozos szoftverek értékesítésének élenjárója a Microsoft, a redmondi céget követi az IBM, majd az Oracle. A tavaly még negyedik Computer Associatest azonban leszorította az SAP.

Minek köszönhető ez a növekedés? Elsősorban a nagy anyagi ráfordításnak. A Microsoft Termelési és Szolgáltatási részlege egymaga 3 milliárd dollárt tervez beinvesztálni a következő öt évben a szoftverfejlesztésre. Ennek révén a redmondi cég a jelenlegi évi 10,3 milliárd dolláros (ebből a részlegből származó) bevétele öt év alatt 20 milliárd dollárra fog nőni.

Érdekes kontrasztot mutat ehhez képest az, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest világszerte mindössze 1,1 százalékkal növekedett a PC-értékesítés, ami szinte stagnálásnak nevezhető.

A befektetések is növekednek

A harmadik negyedévben 1,2 milliárd dollárosra növekedett a szoftvercégekbe történő befektetés, amely további erősödés a második negyedévhez képest, amikor 952,4 millió dollárt invesztáltak ebbe az iparágba – állt a VentureOne és az Ernst&Young közös kutatásában. John Gabbert, a VentureOne elnöke szerint ez egyértelműen jelzi, hogy az eddigi kedvenc, a távközlési szektor elvesztette a befektetők szimpátiáját, s a tőke a szoftveriparba áramlik.

Megfigyelhető egy differenciálódás a különböző szoftvertípusokkal foglalkozó cégeknél is: az üzleti alkalmazásokat fejlesztő vállalkozások a piacból 391 millió dollárral részesedtek, ami 49 százalékos emelkedés a korábbi hasonló időszakhoz képest; kevésbé látványos mértékben, de még mindig jelentősen növekedett a kommunikációs szoftverekkel foglalkozó cégekbe történő tőkebeáramlás, amelyek 307 millió dolláros részt értek el, ezzel 24 százalékos bővülést produkálva.

A növekedés motorját elsősorban a kormányzati és a nagyvállalati igények jelentik, amelyek elsősorban az IT-biztonsággal, az adatközpont menedzsmenttel és a vállalati alkalmazásintegrációval kapcsolatos szoftvereket keresik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés