Connect with us

Hirdetés

technokrata

Öngyógyító szoftver az IBM-től

Laptop

Öngyógyító szoftver az IBM-től

A Kék Óriás adatbázis-menedzselő szoftverének új verziója olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely révén sokkal könnyebben karban tartható.

Hétfőn bocsátotta útjára az IBM a DB2 legutolsó tesztverzióját. Készítői szerint az új változat gyorsabb és stabilabb lett. A webszolgáltatások támogatása is fejlesztésre került, amely a vállalatok számára különösen fontos.

Az Oracle 9i kettes változata az elsődleges rivális. A pár hónapja útjára bocsátott előző tesztverzió csak néhány felhasznűlóhoz jutott el, de a jelenlegi változatról mindenki eldöntheti, mennyivel és miben jobb vagy más az Oracle 9i 2-nél. A DB2 végleges változata egyébként az év végén vagy a jövő év elején fog debütálni, árulta egy Janet Perna, az IBM adatbázis-menedzsment megoldásokkal foglalkozó részlegének főmenedzsere.

Az egyik legfontosabb újdonság az úgynevezett self healing, azaz öngyógyító tulajdonság, amely nagyban megkönnyíti és leegyszerűsíti a karbantarthatóságot. Szintén fontos újítás a Health Center névre hallgató szolgáltatás, amellyel folyamatosan monitorozható az adatbázis, s a fellépő problémák (például a szabad memóriaméret drasztikus lecsökkenése) esetén automatikusan értesíti az adminisztrátort (e-mailen, vagy PDA-n keresztül). Tanácsokkal segíti a szoftver a hiba elhárítását.

A Configuration Advisor, azaz a beállítási tanácsadó révén a konfigurálási időn lehet jelentősen spórolni, hiszen automatizálja az olyan beállításokat, mint például a processzor sebessége, a lekötött memória mérete, a rendszer felhasználóinak száma stb. Továbbfejlesztették a federationnek nevezett technológiát, amely már a webszolgáltatások támogatását is magában foglalja. A federation révén a rivális Oracle és Microsoft adatbázisokkal is össze lehet kapcsolódni, megkönnyítve az ezen rendszerekben található adatok elemzését.

XML, azaz Extensible Markup Language a neve annak szabványnak, melyet a webszolgáltatások adatcseréire alkalmaznak. Ez szintén fejlesztésre került a DB2 új tesztverziójában. Az Xperanto elnevezésű, az összes adattípushoz való hozzáférést megvalósító technológia azonban kimaradt – ez minden bizonnyal a későbbi adabázis-kezelő szoftverekben fog majd megjelenni.

Az évi 12,7 milliárd dolláros piac két fő résztvevője az Oracle és az IBM. Ez utóbbi DB2-jének 8-as változatával a jelenleginél nagyobb részesedést kíván megszerezni ebből a piacból, hiszen jelenleg a második helyen áll (az IDC jelentése szerint 31,1 százalékkal, az Oracle pedig a piac 42,5 százalékát tudhatja magáének – a Microsoft 8,5 százalékkal rendelkezik).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés