Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megjelent az MP3 konkurenciája

Laptop

Megjelent az MP3 konkurenciája

Az Ogg Vorbis project tagjai végre kiadták az MP3 nyíltforrású alternatívájának számító szoftverük 1.0-s verzióját.

Az Ogg Vorbis féle audió kódolás és streaming technológia hivatalos megjelenése már régóta várt esemény, hiszen ez a formátum teljesen jogdíj mentes, azaz a cégek mindennemű egyéb költség nélkül alkalmazhatják az ilyen technikával készített hanganyagokat, lejátszókat stb.

Xiph Alapítvány – ennek a szervezetnek a nevéhez fűződik az Ogg Vorbis formátum létrehozása. A nonprofit vállalkozás célja egy olyan nyíltforrású audió kodek létrehozása, melynek használatáért nem kell senkinek sem fizetni. Ennek eredménye a nemrég történt bejelentés, melyet egy tesztidőszak előzött meg – több mint 300 ezer ember töltötte le és próbálhatta ki a cég szoftverét.

Ugyan a legelterjedtebb formátum az MP3 és a Microsoft is nagyon propagálja saját verzióját, a Windows Media Audiót, az Ogg Vorbis előnye a fent említett ingyenes felhasználásban rejlik. A most véglegesített formátum két konkurense ugyanis minden egyes kiadott enkóder után szerzői jogdíjakat zsebel be – egy széles körben népszerű szoftver esetében ez a kiadó számára igencsak költséges vállalkozás.

Hamarosan nagy harc várható a hónapok óta nyűglődő és csak egy hete megállapodott licencdíjú MPEG4 és az Ogg Vorbis között, melynek készítői remélik, hogy mind hangminőségben, mind a kódolt zeneszámok méretében fel tudják majd venni a versenyt riválisaikkal. Az elterjedés egyik kulcsa ugyanis a Weben keresztül való file-cserélés meghódítása – kérdés, hogy ennek mennyire örülnek majd a nagy zenei kiadók.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés