Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Sun Microsystems Kft. éves eredményei

Laptop

A Sun Microsystems Kft. éves eredményei

A Sun hazai leányvállalata a magyarországi IT piac visszaesése mellett szolgáltatási üzletágának kiugróan magas teljesítményéről számolt be a héten.

A Sun Microsystems Kft. az IT piac nemzetközi és hazai csökkenése mellett az előző év bevételeihez képest stagnáló üzletivitelről számolt be.

Az értékesítésből ma még a legnagyobb részt adó számítógép-rendszerek értékesítése az előző évhez képest az eladott rendszerek számát tekintve mintegy 18%-kal növekedett. Az értékesítés volumenét kiválóan jellemzi, hogy az elmúlt pénzügyi év 3. negyedévében, azaz az idei naptári év első első negyedében a Gartner/Dataquest jelentése alapján a Sun Microsystems a hazai RISC/UNIX piacon az eladott rendszerek számát tekintve mintegy 77%-os, míg az eladásból származó bevételek tekintetében 65%-os piaci részesedést tudhatott magáénak.

A hardver értékesítésből származó bevételek mellett, a tavalyi évre meghatározott stratégia igen eredményes megvalósításának köszönhetően, mely szerint a Sun a korábbi “doboz eladás” helyett informatikai hardver-platform szállítóvá kívánt válni, ugrásszerűen emelkedett meg a szolgáltatási üzletágak árbevétele. A teljes termékéletcikluson keresztül tartó támogatási szolgáltatások mintegy 24%-kal, míg a teljes infrastruktúra megoldások implementálását végző Professional Services üzletág 47%-kal növelte árbevételét. A platform-megoldások, mely nem csupán a hardverek szállítását, hanem egy-egy rendszer megtervezését, a teljes életciklusra vetített költségek csökkentését, a hozzáadott biztonsági, üzemeltetési, mentési és adattárolási megoldások implementációját is jelentik, egyre jelentősebb szerepet kapnak az IT költségek lefaragásában, így az informatikai rendszerek teljes élettartamra vetített költségének (TCO – Total Cost of Ownership) mérséklésében.

A Sun Microsystems Kft. az elmúlt évben a megoldás-szállításra irányuló törekvéseknek megfelelően, immáron fővállalkozásban is nyert szerződéseket IT infrastruktúra létrehozására. Ilyen volt a Honvédelmi Minisztérium által egy országos irányítási projektre kiírt pályázata, a parlamenti választási rendszer biztonságát szavatoló hardver- és szoftverinfrastruktúra szállítása és a kapcsolódó biztonsági szolgáltatások, a kormányzati portál intézményi és a tartalomszolgáltatási interfészét megvalósító, programozási feladatokkal járó megoldása, avagy a Westel által a világon elsőként létrehozott MMS szolgáltatás hardver platformja, továbbá már működő internet banking platform-megoldások is.

Az idén márciusban lejárt a Sun AOL-lel kötött 3 éves szerződése, melynek keretében Sun/Netscape Alliance néven, közös társulási formában fejlesztett e-business szoftvereket iPlanet márkanév alatt. A szerződés lejártával a Sun átvette a teljes szoftverfejlesztő és értékesítő divíziót, és web-szolgáltatások teljes kiépítésére alkalmas, fejlesztőeszközöket, web szerver, alkalmazás szerver, portál, levelező, naptár, üzenetkezelő, vezeték-nélküli alkalmazásokat kiszolgáló, címtár, hálózati felhasználó azonosító és kezelő, továbbá piactér és e-commerce feladatokat ellátó szoftvereket kínál ügyfeleinek. A Sun ONE szoftverstratégia termékeit összefogó iPlanet termékeket pedig nemrégiben Sun ONE márkanévvel látta el és számos új szoftververzió piacra dobásával tette még népszerűbbé.

A Sun ONE szoftverek értékesítése, összhangban a világpiaci tendenciákkal, Magyarországon is emelkedett, melyet nagymértékben segített elő a JAVA nyelv és a JAVA programozók és felhasználók számának hazai növekedése. Összességében igen eredményes volt a hazai Sun azon törekvése, hogy a fentebb felsorolt, egyébként pedig platformfüggetlen és a fejlesztők számára többségében ingyenes, JAVA alapú szoftvereket a fejlesztői és a technológiai közösségek számára több konferencia és szeminárium keretében népszerűsítette.

A JAVA programozási nyelv és internetes környezet terjedését a Sun Microsystems Kft. a hazai közép- és felsőfokú oktatási intézmények számára is igyekezett minél szélesebb körben biztosítani. Hasonlóan az elmúlt évek gyakorlatához, az oktatás iránt már alapítása óta igen elkötelezett Sun, jelentős, mintegy 50 millió forint értékben adományozott hardvereket, szoftvereket és nyújtott szolgáltatásokat hazai oktatási intézmények számára. Az adományozás egy, a hazai leányvállalat által indított JAVA szakértői központok, illetve iskolai JAVA laborok országos hálózatának létrehozására irányuló program keretében történt, melynek során a Budapesti Műszaki Főiskola, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, valamint a pécsi Zipernowsky Károly Szakközépiskola jutott az internetes technológia csúcsának számító eszközökhöz és ezek révén tudáshoz. A program folytatásaként a Sun az idén még legalább egy ilyen labort fog létrehozni.

A július 1-jével kezdődött új pénzügyi évben részint a megváltozott IT piaci igényekre reagálva, részint pedig a Sun birtokában lévő szoftveres valamint a szolgáltatói tudásbázisra alapozva a Sun Microsystems Kft. tovább kíván lépni a Sun ONE szoftverek illetőleg platform szintű megoldások irányában. A Sun ONE szoftverek területén négy; a hálózati biztonság, a nagy szolgáltatók által igényelt hálózati azonosítás és hozzáférés kezelés, a portál, valamint az alkalmazás szerver-integrációs szerver megoldásokra kíván fókuszálni a cég. Az implementáció tekintetében fontos és az eddigi gyakorlattal összhangban lévő elem, hogy az egyes projektek kivitelezését, egyre növekvő számú partnercég bevonásával kívánja megvalósítani a Sun hazai leányvállalata. A platform megoldások tekintetében azokat az ügyfeleket célozza megoldásaival a cég, melyek IT infrastruktúrájuk kiválasztásakor és/vagy bővítésekor nem csak a beszerzési, hanem az üzemeltetési és a termékek teljes életciklusára vetített költségeket is figyelembe veszik, azaz infrastruktúraként nem szervert vagy számítógépet, hanem a működésük szempontjából kritikus szolgáltatásokat nyújtó, költséghatékony IT környezetet kívánnak igénybe venni.

A most kezdődött pénzügyi évben a Sun Microsystems további, az oktatási intézményekből kikerülő diákok munkaerőpiaci versenyképességét elősegítő, hosszabb távon Magyarország versenyképességét javító technológiákkal kívánja az oktatási intézményeket támogatni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés