Connect with us

Hirdetés

technokrata

Marad a Matáv átalánydíjas Internet-csomagja – de mennyiért?

Laptop

Marad a Matáv átalánydíjas Internet-csomagja – de mennyiért?

Miután a héten ismertetésre került az informatikai minisztérium programja, Kovács Kálmán miniszter bejelentette az átalánydíjas Internet-elérést biztosító csomagok állami támogatását, emellett az a hír is felreppent, miszerint a Matáv nem vonja ki kedvezményeit, csupán új köntösben kínálja majd a Mindenkinek csomagot.

Az informatikai minisztérium programját és álláspontját Kovács Kálmán miniszter, Csepeli György politikai- és Suhajda Attila helyettes államtitkár ismertette a BME ITTK Információs Társadalom Szakmai Klubjának június 20-i rendezvényén.

Csepeli György politikai államtitkár bevezető expozéjában egy új társadalmi igazságosság mellett foglalt állást, amely célja, hogy a digitális szakadék rossz oldalán rekedteket is visszaemelje a társadalomba. Az információs korszak beköszönte ugyanis azzal fenyeget, hogy nagyobb csoportok kizáródnak a fejlődésből. Ezzel a kihívással politikai irányvonaltól függetlenül minden kormányzatnak szembe kell néznie. Talán meglepő, de az Informatikai és Hírközlési Minisztérium legnagyobb feladatának a társadalom felzárkóztatását tartja.

Kovács Kálmán ez alkalommal sem ígért általános, ingyenes Internet-elérést mindenkinek, mert ez épp azokhoz nem jutna el, akik arra a leginkább rászorulnának. A miniszter úr szerint ugyanis azok a leginkább rászorulók, akik nem is tudják, hogy internetezniük kéne. Bennük először tudatosítani kell, hogy mindez miért hasznos. Ehhez azonban a hálózatra épülő széleskörű szolgáltatásokra és tartalmakra van szükség, mint az elektronikus okmányiroda vagy az online adózás.

Egy kérdésre válaszolva Kovács miniszter úr röviden vázolta az Egységes Hírközlési Törvénnyel (EHT) kapcsolatos terveit. A konfliktusok fő forrását abban látta, hogy a piac 2001 végére tolódó liberalizációja egy negatív befektetői kedvvel találkozott. Így most az az elsődleges cél, hogy rábírják a piacot a valódi versenyre. Erre több lehetséges megoldás is kínálkozik, például pozitívan diszkriminálni a piacra újonnan belépőket, vagy összeolvadásra késztetni a kisebb szereplőket. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a médiakonvergenciára való tekintettel – ami nagyon jól látszott a kampánycsendet megtörő SMS üzenetekben – újra kell gondolni a tartalomszolgáltatásra vonatkozó szabályozást is.

A Minisztérium hosszú távú célja az emberek felkészítése az információs társadalommal beköszöntő állandó változásokra. Ez lehetővé teszi a polgárok számára, hogy a gyorsan változó világban is folyamatosan képesek legyenek érvényesülni. Ha ez sikerül, teljesülhet a Minisztérium terve, Magyarország felzárkóztatása, nem is annyira az Európai Unióhoz, hanem a világ egészéhez.

***

Azonban a Magyar Hírlap információi szerint a ma még létező Matáv-kedvezmények továbbra is életben maradnak, csupán a nevük fog változni, melynek következtében a távközlési részvénytársaság presztízsveszteség nélkül szállhat ki a Mindenkinek csomag és az éjszakai kedvezményes Internet-díj történetéből.

Emellett – az újabb információk szerint – állami pénzzel is támogatni fogja az IHM a kedvezményes internetezés megvalósulását, így valószínűleg az állam szerződést fog kínálni minden egyes olyan távközlési társaságnak, amely átalánydíjas Internet-csomagot vagy más kedvezményeket kínál. Ez azért is érdekes, mert néhány héttel ezelőtt Kovács Kálmán támogatás helyett programokat ígért a megfizethető Internetért.

Pámer Róbert, az Interware vezérigazgatója a szerdai net.Wednesday kerekasztal beszélgetésén tett hozzáfűzése szerint átalánydíjat bármelyik Internet-szolgáltató tud biztosítani – a hangsúly azon van, hogy mennyiért, s jelen esetben a lényeg az olcsóság.

A felreppent híreket a Matáv részéről nem erősítették meg a Terminal számára.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés