Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Oracle világszínvonalú termékei szavatolták a választási rendszer adatbiztonságát

Laptop

Az Oracle világszínvonalú termékei szavatolták a választási rendszer adatbiztonságát

Nagy a valószínűsége annak, hogy a következő parlamenti választáson már Interneten keresztül szavazhatunk.

A 2002-es választások informatikai rendszerének egyik nagyon fontos sajátossága volt, hogy a biztonság mellett folyamatos nyilvánosságot is biztosított. A biztonsági, megbízhatósági, gyorsasági és nyilvánossági elvárásoknak rövid időtartamra, de garantáltan hiba nélkül kellett megfelelni. A rendszer tervezésénél stabil jogszabályi környezethez kellett alkalmazkodni, amely a négy évvel korábbi választásokhoz képest nem változott, de a dinamikusan fejlődő informatikai infrastruktúrához igazítva új megoldások alkalmazása vált szükségessé. Az információk magas szintű elvárásoknak megfelelő biztonságos tárolásához és összesítéséhez az Oracle biztosította az adatbázis technológiát. Azok a biztonsági, a nyilvánossági, a megbízhatósági és a gyorsasági alapelvek, amelyek most megfogalmazásra kerültek, mindig a legfontosabbak lesznek, és ennek csak a formái változhatnak. A kialakított rendszer fő elemei nem csak az őszi önkormányzati választásoknál, hanem az elkövetkező években várhatóan bekövetkező EU csatlakozáshoz kapcsolódó népszavazáshoz, illetve a csatlakozás után az Európai Uniós parlamenti választásokhoz is felhasználásra kerülhetnek.

A rendszer kialakítása a választások kiírása előtt a közbeszerzési eljárások előkészítésével, az informatikai koncepció megfogalmazásával kezdődött. Miután az országgyűlés jóváhagyta a választások költségvetését, megkezdődtek a közbeszerzési eljárások, illetve a központosított közbeszerzések.

„A kialakításnál a biztonsági, a megbízhatósági és a sebességi elvárások egyszerre és egyenrangú módon álltak fenn. A rendszernek rendkívül rövid ideig, de hibátlanul, tehát 100%-os rendelkezésre állással kellett működnie” – nyilatkozta Deményné Kertész Krisztina, az Országos Választási Iroda informatikai felelőse a rendszer tervezésével kapcsolatban. Majd hozzátette: „A biztonság nagyon fontos volt, mind a hálózatbiztonságot, mind az adatbiztonságot, mind a más típusú – rezsimintézkedéssel megvalósított – biztonságot tekintve. A választás egyik nagyon fontos sajátossága volt, hogy a biztonság mellett folyamatos nyilvánosságot is biztosítani kellett”.

A 2002-es választások informatikai rendszerének kialakításánál egyrészt egy stabil jogszabályi környezethez kellett alkalmazkodni – amely a négy évvel korábbi választásokhoz képest nem változott -, másrészt a dinamikusan fejlődő informatikai infrastruktúrához igazítva új megoldások alkalmazása vált szükségessé.

„A Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal már évekkel ezelőtt az Oracle szoftverek használata mellett döntött, aminek az volt az oka, hogy a hivatal csak hosszú távon megoldást jelentő eszközre alapozhatja informatikai működését” – mondta Deményné Kertész Krisztina. „A 2002-es választásokra való felkészülés megkezdésére a hivatal a korábbi projektekben vele együttműködő partnereivel olyan tudást halmozott fel, amely biztos alapot nyújtott arra, hogy az Oracle eszközök használata a választásoknál megnyugtató megoldás legyen. Ehhez természetesen az Oracle saját szakemberein kívül kellett a külső Oracle szakértők tevékenysége és hozzáértése is, a működtetés időszakában pedig a kiemelt rendelkezésre-állás biztosítása, amelyben már az Oracle Hungary közvetlenül, nagy erőkkel vett részt” – tette hozzá.

A rendszer legfontosabb sajátossága az volt, hogy minden igazgatási esemény mögött – kezdve a névjegyzékek készítéstől a jelöltállításon keresztül egészen a szavazatok összesítéséig – informatikai támogatás állt. A korábban kifejlesztett okmányirodai hálózat alkotta a rendszer gerincét, amely a kezdeti kialakítás óta az okmányirodáknál szerzett tapasztalatok alapján már fejlesztésre került.

A választások első fordulójában a rosszindulatú betörési kísérletek száma közel negyven volt, eredményes betörésre pedig nem került sor. A második forduló idején már kísérlet sem volt. A gyorsaság szintén fontos szerepet játszott a rendszer kialakításánál, a felfokozott érdeklődést a választási irodák a gyors előzetes eredmények nyilvánosságra hozatalával ki tudták elégíteni. Ez az első fordulónál azt jelentette, hogy – a hét órakor történt urnazárást követően – még éjjel egy óra előtt nagyon magas százalékban feldolgozott adatokra épülő előzetes eredményt biztosított a rendszer. A második fordulóban – ahol már csak 131 egyéni választókerületben volt szavazás – este 10 órakor olyan előzetes eredményt adott ki az Országos Választási Bizottság, amely a mandátumok számát tekintve végül megegyezett a végleges jogi eredménnyel.

A rendszer jövőbeni kihasználhatóságát tekintve az önkormányzati választások igazgatási szempontból más típusú feladatot jelentenek, mint a parlamenti választások, de a meglévő rendszer egyes elemei a legmesszemenőbbekig kihasználásra kerülnek. Még az őszi önkormányzati választás után, de a következő parlamenti választások előtt az EU csatlakozással kapcsolatban is várható egy népszavazás, amely szintén ennek az apparátusnak jelent majd feladatot. Amennyiben a csatlakozás létrejön, akkor az EU parlamenti választások olyan feladatot fognak jelenteni, amelyek hasonlítanak a parlamenti és önkormányzati választási eljárásokhoz. Az akkori jogi környezet előre még nem látható, de azok az alapelvek – a biztonság, a nyilvánosság, a megbízhatóság és a gyorsaság -, amelyek most megfogalmazásra kerültek, mindig a legfontosabbak lesznek, és ennek csak a formái változhatnak.

A következő választások technikai megoldásait tekintve ahhoz, hogy a választási rendszerben lehetőség legyen internetes szavazásra, komoly jogszabályi változtatásokra van szükség, hiszen a hatályos jogszabály előírja a személyes megjelenést és a szavazókörzetben történő szavazást.

„Ma még nincs jogszabályi lehetőség arra, hogy levélben lehessen szavazni, sem papír alapú, sem elektronikus formában. Mivel az elektronikus kormányzatnak komoly célkitűzése, hogy minél inkább közelebb vigye a lakossághoz a szolgáltatásokat, nem kizárt, és technológiailag is megvalósítható az internetes szavazás. Ennek alapfeltétele az elektronikus aláírás elterjedése lenne, hiszen ahhoz, hogy valaki csak egyszer szavazhasson, egyértelműen azonosítania kell magát. Annak a feltételeinek megteremtése, hogy valaki azonosítva szavazzon, de a konkrét szavazata ne legyen megismerhető, egy érdekes informatikai és jogi kérdés, amit meg kell oldani, mielőtt ilyen terveket szövünk. A lehetőségét nem zárom ki. Egyébként más informatikai megoldásokban is lehet gondolkodni, hiszen külföldön már számos helyen van gépi szavazás, például Amerikában érintőképernyős megoldás. Sok olyan lehetőség van, amelyet a jelenlegi jogszabályi környezet még nem tesz lehetővé, de ha a jogalkotók ebbe az irányba mennek, akkor az informatika biztosan nem fog lemaradni, és ki tudja elégíteni az igényeket” mondta Deményné Kertész Krisztina a rendszer jövőjét illetően.

Az Oracle egyelőre nem reagált a Terminal megkeresésére.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés