Connect with us

technokrata

A jövő merevlemezei

Laptop

A jövő merevlemezei

Gőzerővel fejlesztik a jövő winchestereit.

Egy meglévő rendszer továbbfejlesztésénél csak egy darabig működik a folyamatos bővítés mechanizmusa, előbb-utóbb újra kell szervezni az egész működési technológiát. Hasonló a helyzet a merevlemezeknél is. Igaz, hogy megjelenésük kezdetén is hasonló volt felépítésük a jelenleg kapható modellekhez képest, ám az elmúlt évek nyomot hagytak a háttértárolók működési elvében is.

Az egyik legismertebb, ezzel a piaci szegmenssel (is) foglalkozó cég az IBM, azonban rajta kívül még sokan, főleg távol-keleti vállalatok is képviselik magukat a piac ezen részén. Néhány éve például Japán legnagyobb meghajtógyártói kifejlesztették az AV (audio visual) merevlemezeket, amelyek kifejezetten multimédiás tartalom tárolására készültek. Erre azért volt szükség, mert a számítógépes adattárolásnál a sok kis adategység a lemezeken szétszórva található meg, míg az ilyen anyagoknak egy folyamatos egészként kell felkerülniük az optimális lejátszás érdekében (ne kelljen az olvasófejnek ide-oda ugrálnia, mikor mozgóképet néz a felhasználó).

Megoldást nyújthat a kapacitáséhségre a cserélhető merevlemezek alkalmazása, így a felhasználó a digitális videorögzítők esetében is könnyen tárolómédiumot válthat. A japán vállalatok ennek nyomán kifejlesztették az IVDR-nek (Information Versatile Disk for Removable usage) keresztelt rendszert, amely a hagyományos, 2,5 colos merevlemezeket műanyag tokba bújtatja. Az ezzel foglalkozó konzorcium a szükséges protokollok és file-struktúrák létrehozását is megvalósította, hogy a működésben levő készülékekbe könnyen lehessen berakni/kivenni a winchester(eke)t.

Ezekben a fejlesztésekben a zászlót a Canon, a Fujitsu, a Hitachi, a JVC, a Phoenix, a Pioneer, a Sanyo és a Sharp viszik. Currie Munce, az IBM tárolórendszerekkel foglalkozó igazgatója szerint cégének is nagy szüksége van egy ilyen, hordozható merevlemezeket kezelni képes rendszerre. Munce szerint nagy gondot kell fordítani a biztonsági kérdések, digitális jogok, illetve az adatok kezelésére.

Az ezzel kapcsolatos fejlesztések még javában zajlanak, ezért az eredményekre egyelőre várni kell. Az bizonyos, hogy a merevlemezes tárolás nagy változások előtt áll, amelynek jelenleg kezdeti szakaszát éljük meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin