Connect with us

technokrata

A legolcsóbb ASUS GeForce 4 Titanium

Laptop

A legolcsóbb ASUS GeForce 4 Titanium

Rögtön két változatban is – kinek mit bír a pénztárcája…

Az egyik legjobb teljesítmény/költség hányadossal rendelkező GeForce 4-es kártya a 4200-as Titanium. Az ASUS eddig nem forgalmazott ilyen grafikus kártyákat, kínálatában csak a gyorsabb 4400-as és 4600-as volt megtalálható. Nemrég azonban úgy döntött a gyártó, hogy nem hagyja ki a piac ezen szegmensét sem.

Valószínű, hogy a leginkább árérzékeny felhasználók (akik még hajlandóak egy NV25-ös chipen alapuló eszközbe beruházni) ezt a modellt választják, hiszen az egyes GeForce 4-es modellek között körülbelül 100 dolláros eltérés tapasztalható árban. Mivel ezeken a kártyákon még mindig nagyobb haszon van, mint a GeForce 4 MX-eken, ezért az ASUS piacra kíván lépni ilyen termékekkel is, ráadásul mindjárt két verzióval.

Ezek között a különbség a videokártyára telepített memória méretéből adódik: az olcsóbb modell 64 MB-nyi DDR RAM-ot tartalmaz (igaz, ennek sebessége eltér az Nvidia által meghatározottól – 512 MHz-en működik), míg a drágább verzióban 128 MB-nyi memória található (ez a referencia-órajelre van beállítva, azaz 444 MHz-re).

Mindkét modell GPU-ja a Ti 4200-as chipek alapértelmezett frekvenciáján, 250 MHz-en működik. A kétmonitoros kijelzést mindkét verzió ismeri (egy analóg és egy DVI). Modellszámuk: 8420 TD illetve 8420/DVI. Áruk 230 és 260 euró körül alakul majd, természetesen attól függően, melyik kiépítést választjuk.

A távol-keleti gyártó ígéretei szerint még a hónap vége előtt elérhetővé válnak ezek a változatok, ehhez azonban igencsak össze kell(ene) szednie magát az ASUS-nak, hiszen már csak alig egy hét áll rendelkezésére.

(Megjegyzés: e sorok írójának tegnap alkalma nyílt a GeForce 4-es leggyorsabb tagját, egy Ti 4600-ast kézbe fogni, illetve működés közben látni – az eredmények igencsak magukért beszéltek. Az viszont már most is látszik, hogy nagy teljesítmény-különbség nincsen a Titanium modellek között, de erre egy részletesebb hír vagy cikk erejéig okvetlenül visszatérünk majd.)

[frissítés] újabb információk láttak napvilágot, eszerint nem két, hanem négy (!) változata lesz az ASUS V8420-as videokártyájának: Deluxe 128 MB, TD 128 MB, TD 64 MB és DVI 128 MB.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin