Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ventilátor nélküli, kompakt asztali PC

Laptop

Ventilátor nélküli, kompakt asztali PC

Nincs zaj, nincs robosztus doboz, ami mindenhol rondán mutat, nincs hatalmas, nehéz monitor – az NEC új modelljében a tervezők minden igényt figyelembe vettek, amit egy jelenlegi asztali számítógéptől esztétikailag el lehet várni.

Már a héten elfogadják a rendeléseket az NEC új, mindent egybe konstrukciót megvalósító számítógépeire. A japán piacon debütáló kompakt PC a gyártó szerint minden zavaró ventilátorzajtól mentes.

Crusoe TM5800-as processzorra épül a gép (a Transmeta ezt a chipet kifejezetten notebookokhoz fejlesztette ki), így nincs szükség aktív hűtésre, tehát nemcsak hogy kevesebb energiaigénnyel rendelkezik, de a felszabaduló hely miatt jobban össze is lehetett nyomni a PC házát.

A legtöbb számítógépben legalább egy ventilátorra szükség van, ha mást nem, a processzor hőmérsékletét többnyire muszáj levegőkeringetéses módszerrel lecsökkenteni (és akkor még nem is kerültek szóba a videokártya valamint az opcionális házon belüli, esetleges merevlemez-rack ventilátorok). Két, eddig ritkán alkalmazott metódus adoptálásával sikerült eliminálni a mozgóalkatrészes hűtést: az egyik a Crusoe processzor alkalmazása, a másik a házon kívüli tápegység használata.

A TM5800-as 900 MHz-en üzemel a NEC PC-ben, így ez a gyártó volt az első, aki ekkora sebességű Transmeta processzort épített számítógépeibe (a lapkagyártó többi partnere, mint például a Sony, többnyire 800 MHz-es példányokat szerelnek modelljeikbe). Egy 15 colos monitor biztosítja a képet, mely lapos képernyőjével meglehetősen kis helyet foglal, s a tömege is kicsi.

2000 dollár körüli összeget kell kifizetni a 128 MB-nyi memóriával és 20 GB-os merevlemezzel valamint CD-ROM-mal felszerelt modellért, amely egyelőre csak Japánban kerül piacra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés