Connect with us

Állásfoglalás a kampánycsend internetes kezeléséről

Laptop

Állásfoglalás a kampánycsend internetes kezeléséről

A kampánycsend ideje alatt az Országos Választási Bizottság (OVB) állásfoglalást tett közzé az Interneten lévő, választással kapcsolatos információk kezelésének módjáról.

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) a választásokat megelőzően kidolgozta a választásokra vonatkozó internetes etikai kódexet, valamint választási monitoring munkacsoportot hozott létre az internetes műhelyek segítésére és a választási szabályok betartásának megfigyelésére.

A munkabizottság tagjai felvették a kapcsolatot a különböző tartalomszolgáltatási területek – hírszolgáltatók, közvéleménykutatók, fórumok, tárhelyszolgáltatók és a pártok – képviselőivel, tájékoztatták őket az önszabályozó szervezet ajánlásairól és kialakították a kampánycsend idejére érvényes kapcsolattartási módokat.

Az egyeztetések alapján az MTE Választási Munkacsoportja, összegyűjtve a részletes jogi értelmezést kívánó kérdéseket, az Országos Választási Bizottság állásfoglalását kérte több kérdésben.

Az OVB értelmezése alapján az internetes tartalmak esetében a kampánycsend szempontjából a tartalom frissítésének időpontja az irányadó.

Ennek alapján a honlapokon a közvéleménykutatás-megjelenítési tilalom, illetve a kampánycsend ideje alatt is elérhetőek lehetnek a már korábban, a tilalom illetve a kampánycsend megkezdése előtt közzétett tartalmak, csupán azok frissítése tilos.

Az OVB ajánlása alapján a kampánycsend idején sem minősül a választói akarat befolyásolásának, ha „a jelöltekkel és pártokkal kapcsolatos információ elérhető az elektronikus tartalomszolgáltató oldalán”, ám ez az információ a kampánycsend ideje alatt nem frissíthető.

Az OVB ajánlása alapján a korábbi választások eredményeinek „a kampánycsend idejére áthúzódó közzététele nem jelenti a kampánycsend megsértését, feltéve, hogy nem ütközik az esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményébe.”

A kampánycsend idején az MTE Választási Munkabizottsága, amennyiben szabálysértést észlel, segíti az érintetteket abban, hogy a kódex és a választási szabályok maradéktalanul érvényesüljenek az Interneten is. A szabálysértésekről – amennyiben annak kijavítása nem történik meg – az MTE munkabizottsága tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot, mely saját hatáskörében a megfelelő jogkövetkezményekről rendelkezik.

A választások után az MTE a választási információk internetes közlésével, az önszabályozás megvalósulásával kapcsolatos beszámolót ad ki.

Szólj hozzá!

További Laptop