Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D-ben látó gépek

Laptop

3D-ben látó gépek

Az emberek számára természetes, hogy 3 dimenzióban látják a világot. A gépek számára ez nem az, legalábbis eddig nem volt az…

A Canesta (San Jose, California) a mai napon, a PC Forum technikai konferencián jelentette be új, költségkímélő megoldását, melynek segítségével a gépek is képesek lehetnek a mélység érzékelésére.

A fejlesztés tulajdonképpen két részből áll, a cég nem csak a hardvert készítette el egy chip formájában, hanem a működéshez szükséges szoftvert is. ”A gépek nem képesek arra, hogy 3D-ben lássanak, de az általunk fejlesztett technológia segítségével ezt mégis lehetővé tesszük számukra” – nyilatkozta Nazim Kareemi, a Canesta vezérigazgatója.

Az új technológiát leginkább a radarhoz lehet hasonlítani, csak itt láthatatlan fényt használnak a rádióhullámok helyett. A működés elve: az új chippel felszerelt számítógép fénysugarakat bocsát ki, ezek a sugarak visszaverődnek a tárgyakról, a chip pedig a visszaverődések idejéből képes kiszámítani az objektumok pontos helyét. A szoftver miután hozzájutott az adatokhoz, elvégzi a szükséges módosításokat, valamint biztosítja az interaktivitást és a kommunikációt a környező rendszerekkel.

A találmány egyik lehetséges felhasználására példa lehet egy teljes méretű, virtuális billentyűzet megvalósítása. A virtuális billentyűzet pedig a hordozható készülék mellett – kézzel fogható társához hasonlóan – adatbeviteli célokat szolgálna. A chip és a hozzá tartozó szoftver egyébként 10 dollár körüli árral rendelkezik majd, ez nem mondható jelentősnek a készülékek áraihoz képest.

A cég azt tervezi, hogy a gyártásba külső vállalatokat is bevon, így lehetséges, hogy a chip a harmadik negyedévben elérhető lesz. Az új 3D-s eljárást használó készülékek – elsősorban mobiltelefonok és hordozható eszközök – megjelenése a jövő év elejére várható. A Canesta szerint találmánya az autógyártásban is szerephez juthat majd, bár ezt csak 2006-ra datálták…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés