Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb, energiatakarékosabb termékek: új technológia az LCD-k piacán

Laptop

Olcsóbb, energiatakarékosabb termékek: új technológia az LCD-k piacán

Egy forradalmian új technológiának köszönhetően olyan kijelzők kerülhetnek belátható időn belül a piacra, melyek olcsóságuk és energiakímélőbb üzemmódjuk mellett még rendelkeznek pár igencsak hasznos tulajdonsággal.

Gumikerék és LCD kijelző – meglehetősen érdekes párosítás. Márpedig van köze egymáshoz az első pillanatban homlokegyenest eltérő termékek részeiként funkcionáló eszközöknek. Az autókerekeket gyártó japán Bridgestone cég ugyanis kifejlesztett egy olyan anyagot, amely felhasználható elektromos kijelzőpanelek létrehozására.

Ötszázszor kevesebb energiát igényel az ilyen anyagból előállított kijelző a hagyományos LCD-khez képest, ezen felül még két, nem elhanyagolható előnnyel is rendelkezik: százszor gyorsabb képmegjelenítésre képes és előállítási költsége mindössze csak a fele a jelenlegi LCD-khez hasonlítva.

A technológia magvát jelentő, folyadékként viselkedő rendkívül finom por egyelőre nem rendelkezik névvel, illetve ha el is keresztelték, egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Ezen részecskék statikus elektromosság által mozognak, s ennek a megoldásnak köszönhető a gyorsabb képváltás is. Mivel meghajtásként egy egyszerű mátrixot alkalmaztak a Bridgestone mérnökei, az összetettebb TFT eszközökkel szemben jelentős energiacsökkenést sikerült elérni. Az már valóban hab a tortán, hogy a jelenleg alkalmazott LCD-khez képest nagyobb fényerővel rendelkezik a Bridgestone kijelzője (s a folyadékkristálynál olcsóbb – és kevesebb – alapanyagok használatával a költségeket is drasztikusan sikerült lefaragni).

Piacra kerülésekor kezdetben mobil eszközökbe (telefonokba, PDA-kba) szánják. Ez az idő egyébként már nincs is olyan messze (a Bridgestone szóvivői szerint), a prototípusok pár hónap múlva elkészülnek, a tömeggyártás pedig várhatólag jövőre indul.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés