Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már elérhető a végleges (8.2) Mandrake Linux

Laptop

Már elérhető a végleges (8.2) Mandrake Linux

A legújabb Mandrake Linux mind otthoni, mind irodai használatra tökéletes választás. Az irodai oldal mellé még a szerveroldal is kapcsolódik, teljessé téve a felhasználási skálát.

Mielőtt a fejlesztők feltették volna a pontot a Mandrake Linux fejlesztésére, három verzió látott napvilágot. Ezek többnyire beta állapotban kerültek ki (bár nem látták el beta jelzővel). A gyors és hatékony fejlesztés nemcsak a gyártókon múlott. Akik letöltötték az előző verziókat, azoktól kérték, hogy osszák meg a tapasztalatikat, hogy saját hibájukból könnyebben tanulhassanak. Így tehát nemcsak a tesztelő csapatra, hanem valós felhasználók tapasztalataira támaszkodhattak. (Milyen jó lenne, ha minden operációs rendszer így kerülne ki a piacra.) Az, hogy ilyen hamar kikerült a végleges verzió, tehát nemcsak az alkotóknak, hanem a felhasználóknak is köszönhető.

Igaz, hogy egy igen komoly rendszerrel állunk szemben, de félnünk viszont nem kell, ugyanis egy grafikus felületű (a Windows struktúrájához igencsak hasonlító), könnyen átlátható verzióról van már szó. Igen erős operációs rendszer, ami a legtöbb platformon: 32 bites (Intel Pentium, AMD Athlon, PowerPC) és 64 bites processzorokhoz is alkalmazható. Tartalmaz számos (megszokott) varázslót, amivel testre szabhatjuk mind a megjelenésbeli, mind a funkcionális paramétereket.

Közel száz kiegészítő alkalmazás jár hozzá, amik külön csomagokban kategorizálva vannak. Természetesen a leghasználatosabb szöveg-, táblázat-, grafikai szerkesztőknek is jutott hely a mindösszesen 65 MB (minimális telepítés esetén) tárhelyet foglaló operációs rendszerben. Sajátossága a titkosított file-rendszer, amely lehetővé teszi, hogy kívülről ne legyen könnyen manipulálható. A telepítés és a konfigurálás elég egyszerű folyamatnak mondható, egy átlagos felhasználó képességeit nem igen haladja meg a gyártó szerint.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés