Connect with us

Hirdetés

technokrata

Továbbfejlesztett Minolta DiMAGE 7!

Laptop

Továbbfejlesztett Minolta DiMAGE 7!

A Minolta a CeBIT-en mutatta be a továbbfejlesztett, 5 Mpixeles félprofesszionális digitális fényképezőgépét, a Minolta DiMAGE 7i-t.

A tavalyi évben megrendezett PMA 2001 talán egyik legnagyobb újdonsága, az akkori világelső 5 Mpixeles digitális fényképezőgép, a Minolta DiMAGE 7. A TIPA díjat nyert félprofesszionális gépet most kicsit átdolgozta a Minolta, melybe csak hasznos újítások kerültek.

Külsőre alig változott a gép, talán egyik legszembetűnőbb változás a gép elején lévő lyukacsos hangérzékelő. Belül viszont jelentős változásokat hajtottak végre.

Az egyik legjelentősebb újítás, hogy immár nem áll meg a gép tudása 1/2000 mp-es zársebességnél, hanem akár 1/4000-ed mp-et is használhatunk, bár erre csak a program automatika, vagy a rekesz-előválasztás mód használatakor nyílik lehetőségünk. Zársebesség-előválasztás illetve kézi beállítás esetén továbbra is ”csak” 1/2000-ed mp-es zársebességig mehetünk el.

A sorozatfényképezés gyorsaságát döbbenetes módon sikerült javítani. A korábbi 1,1 kép/mp helyett most akár 7 kép/mp sebességgel is készíthetünk sorozatot, bár ekkor csak 1280×960 pixeles felbontást használhatunk.

Egy hiányosságot is sikerült pótolni a DiMAGE 7i-ben. A Minolta DiMAGE 7 sajnos csak a kép elkészítése után adott lehetőséget a hisztrogramm megjelenítésére. A DiMAGE 7i azonban már az élőképből is képes hisztogrammot bemutatni, így elkerülhető a túl- vagy alulexponált fotók készítése, illetve előre beállíthatjuk a megfelelő zársebességet, még a téma megérkezése előtt.

A fotók készítésének megkönnyítése érdekében az LCD-n és az EVF-en vízszintes és függőleges segédvonalak kapcsolhatók be, hogy ezekhez igazíthassuk a kép egyes részeit.

A mozgóképek készítését is kiegészítették. A DiMAGE 7i-ben már hangot is rögzíthetünk az AVI mozgóképünkbe, sőt, akár fotóinkhoz is szöveges megjegyzést fűzhetünk 5 vagy 15 mp hosszúságban. Ezen kívül további három mozgókép-rögzítési funkciót találunk a DiMAGE 7i-ben. Éjszakai felvétel esetén a képzajt csökkenthetjük, ha szürkeárnyalatos felvételt készítünk. Ha nem vagyunk megelégedve a 320×240 pixeles felbontással, akár 640×480 pixel méretű mozgóképet is készíthetünk, igaz ez egy kissé szagatott lesz, hiszen ebben az esetben csak 7 kép/mp-es sebességgel dolgozik a gép, ezen kívül ebben a felbontásban hangot nem rögzíthetünk. A leghosszabb rögzíthető mozgókép 640×480 pixeles felbontás esetén mindössze 7 mp. Az időközi-mozgókép készítéskor 4 kép/mp-es sebességet használhatunk, hang nélkül. Ennek előnye, hogy a felvétel hosszát csak a memóriakártya mérete szabja meg (természetesen ez az időközi-felvételek készítésének kiegészítése és nem a hagyományos mozgókép rögzítés időtartam korlátjának átlépése céljából készült).

Kellemes előrelépés továbbá, hogy a DiMAGE 7-tel szemben már nem 170 mm-es fókusztávolságtól kezdődően lehet makrózni. A DiMAGE 7i-ben nem fókusztávolság kérdése a makró használata.

A külső vaku használata is könnyebbé vált, a DiMAGE 7i már slave vakuk kezelésére is alkalmas.

Az LCD-t is kicserélték a gépben. A DiMAGE 7-ben lévő, viszonylag gyenge színvisszaadású LCD-t ugyanakkora (1,8”-os), de nagyobb felbontású (112 ezer pixel helyett 118 ezer pixeles), 5x gyorsabb képfrissítésű és 2x nagyobb kontraszttal rendelkező megjelenítőre cserélték.

Kellemes változás, hogy a fénymérési módot (mátrix, középre-súlyozott átlagolt, pont) immár nem a menüből, hanem a funkció-tárcsáról változtathatjuk meg.

Az új gép természetesen már EXIF 2.2 fejléccel együtt menti el a kész fotókat.

A Minolta DiMAGE 7i méltó folytatása a nagysikerű DiMAGE 7-nek. Várhatóan tavasztól lesz kapható, közel 100 USD-ral többe fog kerülni, mint a DiMAGE 7.

Megjegyzés: Senkit ne tévesszen meg a gép elején és oldalán látható ”5.0 Megapixels” felirat. Szó sincs arról, hogy kisebb felbontású CCD-t kapott volna a D7i, mint a D7. Mindössze a D7i-n lévő szöveg már a JCIA ajánlásának megfelelően az elkészített kép felbontását jelenti (egészen pontosan 4,92 Mpixel).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés