Connect with us

Hirdetés

technokrata

A processzorhűtés felső foka

Laptop

A processzorhűtés felső foka

Megjelent a piacon a Thermalright egy új, nagy teljesítményű processzorok hűtésére tervezett terméke.

Hazánkban sajnos nem ismert olyan mértékben a gyártó neve, mint amennyire minőségi termékei azt megkívánnák. Eddig egy, jelentős sikert magáénak tudó hűtőbordájuk jelent meg, az SK-6. Azonban ez az egy igen magas minőségről és hűtőteljesítményről tett tanúbizonyságot a tesztekben. Tőlünk nyugatabbra ennek okán viszonylag elterjedt, és közkedvelt típus. Főleg a processzorok mániákus túlhajtói körében szerzett nagy elismerést magának az SK-6.

Az immár egy éve megjelent SK-6 után nehéz volt jobbat alkotni, de mégis sikerült. A Thermalright AX-7 ugyanis minden tekintetben felülmúlja elődjét, sőt jó néhány piacon lévő konkurense is megirigyelhetné teljesítményét.

Az AX-7–et tartalmazó, egyszerű külsejű doboz felnyitása után az első meglepő tény, hogy csak a hűtőbordát és az általunk megfelelőnek tartott ventilátor rögzítésére szolgáló alkatrészeket találjuk. Ez is mutatja, hogy első sorban azoknak a felhasználóknak ajánlott, akik nem csak „valamilyen” hűtést akarnak processzorukon elhelyezni, hanem azoknak, akik a hűtést is minőségi alkatrészekből akarják összeállítani, melynek segítségével processzorukból az utolsó csepp teljesítményt is kipréselhetik.

A bordán és az alkatrészeken kívül megtalálható még a dobozban a mag és hűtő közti hőátadást elősegíteni hivatott rózsaszín rágógumiszerű valami. Szerencsére nincs a hűtőborda aljára ragasztva, így nem kell vesződni az eltávolításával. Ez a fajta rózsaszín akármi ugyanis mindenre jó, csak hűtőborda és processzor közti elhelyezésre nem ajánlott, helyette érdemes egyéb szilikon, vagy ezüst alapú pasztát alkalmazni.

Az egység maga meglehetősen nagy. Hűtőventillátor nélkül nyolc centiméter magas. Beépítése éppen ezért bizonyos számítógépházakban nehézségeket okozhat. Az alapot képező 8 mm vastag réz betét tökéletesen sík felületű, kidolgozottsága példaértékű. A borda többi része alumínium ötvözetből készült, és formai kialakítása némileg eltér a megszokottól. Hasonló a ThermoEngine (Arkua) hűtők felépítéséhez, melyeknek jó teljesítménye már ismert. A réz alap és a hűtésért felelős borda illesztése kiváló.

Az ilyen méretű hűtőknél általánosan elterjedt módszer, hogy a processzorfoglalat körül található négy lyuk segítségével lehet őket rögzíteni. Ezen a hűtőn, megszokottól eltérően a Socket A foglalat két oldalán található három-három kiszögellésbe kapaszkodik a rögzítésért felelős alkatrész.

Teljesítményét sajnos nem állt módunkban tesztelni, azonban az Interneten található eredmények alapján kijelenthető, hogy AMD processzorok túlhajtása esetén jobb választás aligha létezik léghűtés terén.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés