Connect with us

Hirdetés

technokrata

A PMA küszöbén: új 2 Mpixeles Sony digitális fényképezőgép, zoomobjektívvel

Laptop

A PMA küszöbén: új 2 Mpixeles Sony digitális fényképezőgép, zoomobjektívvel

A Sony is három új gépet jelentett be még a PMA megkezdése előtt. Ezek közül kettő gép a belépő szintre egy pedig a közép kategóriába sorolható. Nézzük mit tud a második.

Az új gépekbe több előre beállított fehéregyensúlyt építettek be. Az autofókusz rendszer immár 3 pontos rendszerű, teljesen automata (vagyis a három fókuszpont közül nem a felhasználó választja ki a megfelelőt, hanem a gép). Mindhárom gépben új zajcsökkentő eljárás működik, mellyel elsőként az 5 Mpixeles Sony DSC-F707-ben találkozhattunk, bár itt már a továbbfejlesztett változat található. Nagy záridők esetén az ún. darkframe eljárást alkalmazzák, mely a fotó elkészítése után a rekesz zárvatartása mellett készít egy újabb képet, majd az új képben lévő hotpixeleket kivonja az eredeti képből. Ennek előnye a megbízható, szinte 100%-os működés, hátránya az expozíciós időhöz képes dupla időszükséglet. A fénymérési módokat is kiegészítették a mátrix fénymérési móddal. A sorozatfényképezés is igen gyors lett, lehetőség van akár 30 kép/mp-es sebességgel is fotózni (a 15 és 8 kép/mp-es sebességen kívül) maximum 16 képig. Ez a belső memória nagy méretére utal. A mozgókép készítésekor az MPEG HQX mód kiválasztása esetén 320×240 pixeles felbontásban 8 kép/mp sebesség mellett akármilyen hosszú felvétel készíthető (közvetlenül a MemoryStick kártyára rögzít a gép).

A Sony DSC-P51 2,1 Mpixeles CCD-t tartalmaz. Ennek megfelelően maximum 1600×1200 képpontos fotók készíthetők. A használható kisebb felbontások: 1280×960, 640×480. A CCD analóg jeleit 12 bites analóg/digitális átalakító viszi át digitális rendszerbe. Az optika 41-82 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be (35 mm-es rendszerbe átszámítva), így 2x-es optikai zoom-ra alkalmas. A fényerő F3,8-as, mely sajnos átlagon aluli teljesítmény egy 2x-es zoomobjektívtől. Az optikai zoom-ot 3x-os digitális ”zoom” egészíti ki. Az autofókuszon kívül választhatunk az 5 előre beállított fókusztávolság közül. A legkisebb tárgytávolság normál módban 8 cm, makró esetén nem megadott. A fényképezőgép érzékenysége ISO100-nak megfelelő, de beállítható ISO200 vagy ISO400-as érzékenység is. A fehéregyensúly kiválasztásakor választhatunk az automatikus, napfény, felhős/árnyék, izzólámpás megvilágítás, vagy fénycsöves megvilágítás beállítások közül. Itt is hiányolom a kézi beszabályozás lehetőségét.

A rekesz F3,8 vagy F8,0 lehet, melyek között nincs átmenet. Ez sok esetben hátrányt jelenthet. A zársebességet az automatika 1/30-ad és 1/1000-ed mp között állítja be. Talán a nagyobb záridők néha hiányozhatnak, ezt próbálja pótolni a ”Night Scene” beállítás, amikor akár 2 mp-es záridőt is választhat a gép. A beépített vaku hatótávolsága 40 cm és 3,8 méter közötti, a sötétben történő könnyű fókuszálást narancsszínű segédfény könnyíti meg. A gép optikai keresője kissé távolabb helyezkedik el az optikához, mint a DSC-P31-nél, de így viszonylag kis parallaxis hiba alakulhat ki, még közeli tárgytávolság esetén is. A hátsó LCD megjelenítő 1,6 ”-os, sajnos mindössze 61 ezer pixel megjelenítésére alkalmas, ami az átlagot tekintve alacsonynak mondható. A fényképezőgéphez 16 MB-os MemoryStick-et kapunk. A gép működtetéséhez 2 darab AA-méretű akkumulátorra van szükség. Talán fontos is, hogy egy ilyen olcsó gép ne a drága InfoLithium akkumulátorokat használja. Az akkutöltőket azonban megkapjuk a géphez. A fényképezőgép méretei: 127x58x47 mm, tömege 275 gramm. A boltokban májustól érdemes keresni, 300 USD-ért lesz majd kapható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés