Connect with us

Hirdetés

technokrata

A PMA küszöbén: 3 Mpixeles digitális fényképezőgép a Sony-tól

Laptop

A PMA küszöbén: 3 Mpixeles digitális fényképezőgép a Sony-tól

A Sony is három új gépet jelentett be még a PMA megkezdése előtt. Ezek közül kettő gép a belépő szintre egy pedig a közép kategóriába sorolható. Nézzük mire képes a ”három megás”.

Az új gépekbe több előre beállított fehéregyensúlyt építettek be. Az autofókusz rendszer immár 3 pontos rendszerű, teljesen automata (vagyis a három fókuszpont közül nem a felhasználó választja ki a megfelelőt, hanem a gép). Mindhárom gépben új zajcsökkentő eljárás működik, mellyel elsőként az 5 Mpixeles Sony DSC-F707-ben találkozhattunk, bár itt már a továbbfejlesztett változat található. Nagy záridők esetén az ún. darkframe eljárást alkalmazzák, mely a fotó elkészítése után a rekesz zárvatartása mellett készít egy újabb képet, majd az új képben lévő hotpixeleket kivonja az eredeti képből. Ennek előnye a megbízható, szinte 100%-os működés, hátránya az expozíciós időhöz képes dupla időszükséglet. A fénymérési módokat is kiegészítették a mátrix fénymérési móddal. A sorozatfényképezés is igen gyors lett, lehetőség van akár 30 kép/mp-es sebességgel is fotózni (a 15 és 8 kép/mp-es sebességen kívül) maximum 16 képig. Ez a belső memória nagy méretére utal. A mozgókép készítésekor az MPEG HQX mód kiválasztása esetén 320×240 pixeles felbontásban 8 kép/mp sebesség mellett akármilyen hosszú felvétel készíthető (közvetlenül a MemoryStick kártyára rögzít a gép).

A Sony DSC-P71 3,3 Mpixeles CCD-t tartalmaz. Ennek megfelelően maximum 2048×1536 pixel felbontású fotók készíthetők. A használható kisebb felbontások: 1600×1200, 1280×960, 640×480. A CCD analóg jeleit 14 bites analóg/digitális átalakító viszi át digitális rendszerbe, mely a két eddigi új géphez képest nagyobb dinamika tartományt ígér. Az optika 39-117 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be (35 mm-es rendszerbe átszámítva), így 3x-os optikai zoom-ra alkalmas. A fényerő F2,8-as, mely jónak mondható. Az optikai zoom-ot 2x-es digitális ”zoom” egészíti ki. Az autofókuszon kívül választhatunk az 5 előre beállított fókusztávolság közül. A legkisebb tárgytávolság normál módban 50 cm, makró esetén 10 cm. A fényképezőgép érzékenysége ISO100-nak megfelelő, de beállítható ISO200 vagy ISO400-as érzékenység is. A fehéregyensúly kiválasztásakor választhatunk az automatikus, napfény, felhős/árnyék, izzólámpás megvilágítás, vagy fénycsöves megvilágítás beállítások közül. Itt is hiányolom a kézi beszabályozás lehetőségét.

A rekesz F2,8 vagy F8,0 lehet, melyek között nincs átmenet. A kevés rekeszállás sajnos sokszor hiányozhat. A zársebességet az automatika 1/30-ad és 1/2000-ed mp között állítja be, tehát a másik két géphez képest gyorsabb a zár. A nagyobb záridőket itt is a ”Night Scene” módban érhetjük el, ekkor 2 mp-es záridőt is választhat a gép. A beépített vaku hatótávolsága 40 cm és 3,8 méter közötti, a sötétben történő könnyű fókuszálást narancsszínű segédfény könnyíti meg. Sorozatfényképezés esetén mind a három gép 1280×960 pixeles felbontásban, maximum 16 képet képes készíteni 30, 15 vagy 7,5 kép/mp-es sebességgel. A gép optikai keresője ugyanott helyezkedik el, mint a DSC-P51-nél, így viszonylag kis parallaxis hiba alakulhat ki. A hátsó LCD megjelenítő 1,5 ”-os, 123 ezer pixel megjelenítésére alkalmas, ami átlagosnak tekinthető.

A fényképezőgéphez 16 MB-os MemoryStick-et kapunk. A gép működtetéséhez 2 darab AA-méretű akkumulátorra van szükség. Talán fontos is, hogy egy ilyen olcsó gép ne a drága InfoLithium akkumulátorokat használja. Az akkutöltőket azonban megkapjuk a géphez. A fényképezőgép méretei: 125x58x44 mm, tömege 284 gramm. A boltokba áprilisra kerül, 400 USD-ért lesz majd kapható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés