Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyári hibásak a Sound Blaster Audigy hangkártyák?

Laptop

Gyári hibásak a Sound Blaster Audigy hangkártyák?

Az elmúlt hónapokban számos felhasználó jelezte az új Creative hangkártya problémáját. A hibát a napokban a Creative munkatársainak végre sikerült reprodukálni, és azt súlyosnak minősítették. Pár napos keresés után meglett az ok, amely – hardveres eredetű…

Sikerült megállapítani annak a hibának az okát, amely miatt – eddig – nehezen behatárolható körülmények között az Audigy úgy lefagyasztja az operációs rendszert, hogy magával rántja valamennyi futó alkalmazást és szolgáltatást is. Annyi eddig is bizonyos volt, hogy a hangkártya okozza a bajt, a jelenség ugyanis audiolejátszáshoz köthető, legyen az játék vagy zenehallgatás.

Mindenesetre találgatások már korábban is voltak, a gyártó – akkori – gyanúja szerint a PCI csatoló szabálytalan használata lehetett a felelős a fagyásokért (ez egyébként logikusan is hangzik). Nem lehetett tudni, hogy a hiba javítható-e szoftveresen, amely esetben frissített driverek vagy egyéb patchek formájában kiadható a javítás, vagy súlyos gondba kerülhet a Creative, ugyanis hardveres hibát távolról javítani “nem egyszerű”…

A gyanú beigazolódott – legalábbis részben. Kiderült ugyanis, hogy egyáltalán nincs szó a PCI busz szabálytalan használatáról, a számítógép teljesen “logikusan” és “szabályosan” fagy meg akkor, ha erőforrás-konfliktus támad a hangkártya és valamilyen más, PCI-on keresztül csatolt hardvereszköz között.

A fagyás azért ennyire “természetes”, mert a klasszikus hangkártya köztudottan olyan eszköz, amely gyakorlatilag egyáltalán nem viseli a megszakítások (IRQ) megosztását más eszközzel. Ilyen esetben, (nagy valószínűséggel bekövetkező) bizonyos körülmények között az operációs rendszer úgy fagy meg, hogy az egérmutató sem mozdul: a memóriában lévő adatok elvesznek, a merevlemez pedig esetleg kusza clusterhalmazzá válik, a befejezetlen FAT-írási művelet félbeszakadása miatt.

(Ennek a problémának és megoldásának egyébként eddig egyetlen leírása ismert: a Chip Magazin és a PC Guru oldalain jelent meg az elmúlt év közepén, Giczy Gergő, illetve MAT – vagyis a szerző írásaként jegyezve. [a szerk. megj.])

A Creative az IRQ-megosztás elhárítása (a kártya megosztás szempontjából független PCI-slotba helyezése) és különféle BIOS-trükkök mellett frissítést javasol minden lehetséges szinten: BIOS, alaplap, Windows és hangkártya. Az általa az Audigy-kártyák hibájának megoldására leírt recept egyébként minden PCI-os hangkártyára és más, az IRQ-megosztást nem tűrő PCI-os eszközre (például merevlemez-vezérlő) alkalmazható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés